Teadlased avastasid: koertele ei meeldi kaisutamine

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera kallistamine.
Koera kallistamine. Foto: Mint images/Panthermedia/Scanpix

Paljudele loomaomanikele tuleb teadlaste avastus kindlasti üllatusena, sest uurijad tegid kindlaks, et koertele ei meeldi, kui neid kaisutatakse. 

Loomade psühholoogiat uurivad teadlased on kindlaks teinud, et koerad, keda kallistatakse ja kaisutatakse, tunnevad end kurvana, sest neil puudub võimalus ära joosta, vahendab The Telegraph. 

Uuringu käigus vaadati ligi 250 fotot, keda omanikud kallistasid. 250 koerast 100 tundsid end silmanähtavalt ebamugavalt. 

Kennelklubi ja koerte ja kassidega tegelev organisatsioon Battersea Dogs & Cats eksperdid sõnasid, et koeri ei tohiks kohelda nagu lapsi, sest paljud koerad ei talu kallistamist ja kaisutamist. 

Uuringut juhtis Briti Columbia ülikoolis psühholoogiat õpetav doktor Stanley Coren, kes võttis vaatluse alla internetist leitud pildid, kus peremehed oma koeri embavad. Ligi 81,6 protsendil piltidest väljendas koer stressi või ärevuse märke. «Koerad on liikuvad. See tähendab, et ohu korral ei kasuta nad esmajärjekorras hambaid, vaid jooksevad minema. See tähendab, et kallistamine vähendab võimalust turvalisse kohta joosta ning tõstab koera stressitaset veelgi. Mida suurem on stress, seda suurem on tõenäosus, et loom võib hammustada,» selgitab Coren, kes soovitab kõik kallistused hoida ainult kahejalgsetele. «Koerale sobib rohkem, kui näitate oma armastust välja paide, maiustuste ja hea sõnaga,» sõnab Coren.

Koerte käitumist uuriv Claire Matthews lisas, et kui inimeste jaoks on embus tavapärane tervitusviis, siis koertel see nii pole. Kennelklubi sekretär Caroline Kisko lisas, et koeri peetakse pereliikmeteks, kuid sellest hoolimata reageerivad nad puudutustele ja armastusavaldustele teisiti kui kahejalgsed. 

«Koerad on väga sotsiaalsed loomad ja armastavad inimestega suhelda. Samas peab peremees tähele panema, et ta ei teeks loomale midagi sellist, mis tekitab temas ebamugavust ja ärevust,» paneb Matthews koeraomanikele südamele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles