Maailmakuulsa koertenäituse oma tõu parima tiitli võitnud koer on kõndimisraskustega

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa lambakoer. Pilt on illustratiivne.
Saksa lambakoer. Pilt on illustratiivne. Foto: Cindy Hepner/AP/Scanpix

Birminghamis toimunud suurim koertenäitus Crufts sattus loomasõprade kriitikatule alla, kui näituse parima tiitliga läks koju moonutatud seljaga Saksa lambakoer.
 

Näituse korraldanud kennelklubile on pärast üritust laekunud kümneid kaebekirju, kus inimesed pole nõus, et moondunud selja ja kõndimisraskustega koer sellise tiitliga pärjati, vahendab väljaanne Telegraph. Kolmeaastane koer on pärit Šotimaa Fife kennelist.

Loomakaitseorganisatsioon RSPCA sõnas, et näitustel tuleb hindamissüsteem ümber teha nii, et lõppeks terviseprobleemidega loomade aretus. Loomakaitsjad võtsid kennelklubiga ühendust ning käskisid astuda otsustavaid samme, et kaitsta loomade heaolu.

Näituse juhtkond vihjas, et ilmselt võetakse ette tiitleid jaganud kohtunik David Hall. 

Väljaandele The Telegraph näidatud dokumentides on veterinaar kolmeaastase koera tunnistanud terveks ning lisanud, et välisel vaatlusel pole näha, et koeral midagi viga oleks. Koeraomanik Susan Cuthbert sõnas, et tegemist on terve ja rõõmsameelse lemmikuga. Kriitikatule alla sattus ka perenaine, kelle sõnul on tegemist kõige kohutavama näitusekogemusega tema elus. Cuthbert sõnas väljaandele Independent, et ta oli avalikkuse kriitikast sügavalt šokis. Naine selgitas, et kennelklubi saatis kolmeaastase Saksa lambakoera poole aasta jooksul kaks korda veterinaari juurde tervisekontrolli.

Sellegipoolest on koerasõbrad vihased. Koeraomanikud sõnavad, et kenneklubi tuleks vastutusele võtta, kuna toetab käimisraskustega koerte aretamist. Kennelklubi sekretär Caroline Kisko sõnas, et Saksa lambakoer pani ka neid muretsema ning kohtunike tegevus võetakse luubi alla.

RSPCAd see aga ei rahulda, vaid väidetakse, et ka teistel näitusel osalenud koertel oli terviseprobleeme. Näiteks toovad nad Pekingi paleekoera, kellel olevat olnud probleeme hingamisega. Sellega üritatakse tõmmata tähelepanu aretamis- ja hindamisprobleemidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles