Teadlased: koerad näevad und nagu inimesed

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad näevad samamoodi und nagu inimesed.
Koerad näevad samamoodi und nagu inimesed. Foto: PantherMedia/Scanpix

Paljud koeraomanikud on märganud, et nende lemmik elab unenägudele usinalt kaasa, kas tõmblemise, sabaliputuse või kiunatusega.

Teadlased on kinnitanud, et koerad näevad samamoodi unenägusid nagu inimesed, vahendab Daily Mail. Loomade käitumise ja farmakoloogiaga tegelev Nicholas Dodman sõnab, et inimesed ja koerad on 95 protsendi ulatuses sarnased nii geneetiliselt kui füüsiliselt. «Meie aju on sarnane, samuti refleksid ja mälu,» lisab Dodman.

Ekspertide sõnul annab REM-unest märku silmade elav liikumine ning teadlased on avastanud, et sedasama teevad ka koerte silmad. «Tavalise keskmist kasvu koera und saab kergesti jälgida, sest pärast 20 minutit liiguvad nende silmad laugude all kiiresti ja hingamine muutub korrapäratuks,» selgitab psühholoogia emeriitprofessor Stanley Coren.

Uuring näitas, et see, kui kaua koer und näeb, sõltub tema kasvust. «Selgus, et väikesed koerad näevad lühiajalisi unenägusid tihemini, samal ajal kui suurte koerte unenäod on pikemad, aga neid esineb vähem,» sõnas Coren. Samuti mõjutab REM-staadiumis olemist koera vanus. Kutsikad viibivad REM-staadiumis oluliselt kauem kui täiskasvanud koerad, kelle REM uni moodustab kogu uneajast 10 protsenti.

Coren selgitas, et nii inimesed kui koerad näevad unes igapäevaeluga seotut. «Koerad näevad unes koerte asju. Dobermann võib ette kujutada, et ajab varast taga, mõni teine püüab lindu,» sõnas Coren.

Teadlase sõnul võib väita, et paljud imetajad näevad und, kuid erinevalt inimesest, magavad koerad kauem. Keskmise inimese uni kestab seitse tundi, samas magab koer päevas 12-14 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles