Pliimürgistusest terveks ravitud merikotkas lastakse homme loodusesse tagasi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikooli doktorant Madis Leivits merikotkaga.
Maaülikooli doktorant Madis Leivits merikotkaga. Foto: Eesti Maaülikool

Keskkonnaminister Marko Pomerants vabastab reede hommikul Tartumaal Peipsiääre vallas Varnja piirivalvekordoni juures loodusesse merikotka, kes sattus Eesti maaülikooli ravile seoses pliimürgistusega.

Kell 10 algavale merikotka vabastamisele on oodatud kõik huvilised, kes sooviksid kotkast lähemalt näha ning tunnistada tema majesteetlikku lendu tagasi vabadusse, teatas maaülikool.

Loomaarst ja maaülikooli doktorant Madis Leivits avaldas lootust, et kuna patsient on täiskasvanud emalind, peaks ta peatselt hakkama tegelema pesa ehitamise ja järelkasvu saamisega.

Ta märkis, et igal aastal toob intensiivne jahiperiood kaasa haigete või surnud merikotkaste leide loodusest. Enamikul juhtudel on nende kotkaste haiguse või surma põhjuseks pliimürgistus, sest nad on tarbinud jahitud ulukiliha, mis on saastunud pliiga. Lindudele enamasti surmav plii pärineb kuulidest ja haavlitest, mis on kasutusel jahinduses.

Kuigi juba väga väike kogus pliid on lindudele surmav, pole see ka inimesele ja teistele loomadele kaugeltki ohutu. Leivitsa sõnul ohustab pliimoonaga jahitud ulukiliha tarbimine inimese tervist, kuna sellel on negatiivne mõju pea kõigile elundsüsteemidele, ka vaimsetele võimetele. Leivits paneb jahimeestele südamele, et jahipidamisel kasutataks keskkonnale ja elusorganismidele ohutumat pliivaba laskemoona.

Üldise kurva hooajalise merikotkaste pliimürgistuse taustal on Leivitsal hea meel, et maaülikooli loomakliinikus on õnnestunud üks pliimürgistusega merikotkas elule tagasi aidata. 

«Linnu päästis Tartumaa jahimeeste kiire käitumine. Haige lind toimetati ruttu kliinikusse, kus ta sai agressiivset ravi plii ning mürgistusega kaasnevate komplikatsioonide vastu. Lind on nüüdseks terve ja treenitud ning valmis minema tagasi loodusesse,» rääkis ta.

Loomaarst märkis, et viimane nädal lisab statistikasse veel mitmeid surnud linde. Ühte kliinikusse jõudnud kotkast ei õnnestunud päästa, homme peaks aga Leivitsa kätte jõudma seitse surnud lindu Saaremaalt.

Aastas jõuab Leivitsa kätte üle kümne merikotka, kellest enamik on paraku juba surnud. 2015. aastal jõudis tema hoole alla neli elusat lindu, kellest kaks õnnestus terveks ravida ja loodusesse tagasi lasta. Üks lind eutaneeriti, sest tal oli mitu vana lahtist luumurdu, ning üks lind suri kaugele arenenud mürgistuse tõttu.

Loomaarst kardab, et kuna merikotkas on pelglik liik, kes elab inimestest eemal, siis võib tegemist olla jäämäe tipuga. Tõenäosus merikotkast leida on väike – tehtud katsetes on surnud lindude looduskeskkonnast leidmise tõenäosus olnud alla ühe protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles