Mati Kaal põgenenud paavianist: Kõik loomad on uudishimulikud

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani loomaaiast põgenenud paavian.
Taani loomaaiast põgenenud paavian. Foto: twitter

Taani loomaaias pääses vabadusse paavian, keda pole siiani kätte saadud.

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal selgitas «Ringvaatele», et suuresti sõltub looma käitumine sellest, kas tegemist on isase või emase loomaga ning kas ta on noor või vana. Kaal sõnas, et kuna loomaaialoomadel on tihtilugu igav, siis kasutavad nad iga võimalust, et maailma uudistama minna. Oluline on see, kuidas inimesed looma näes käituvad, sest paanikasse aetud loom võib olla ohtlik. Internetis leviva pildi õigsust direktor kinnitada ei oska.  

Kaal meenutas, et kümmekond aastat tagasi olid vandaalid Tallinna loomaaias võrgu puruks teinud ja osa jaapani makaakidest olid maailma avastama läinud. «Kümmekond päeva läks, enne kui kõik kätte saadi,» meenutas Kaal. Kuna makaagid lähevad ööseks puu otsa magama, on puuvõra narkoosisüstla kasutamiseks pigem segav faktor. Eestimaine talv on Kaalu sõnul jaapani makaakide jaoks piisavalt talutav, ainult sahvriaknad peab avali hoidma, sest siis jäävad loomad ka talvel ellu. 

Ligi 20 aastat tagasi oli Tallinna loomaaias ohtlik juhus, kui talitaja päise päeva ajal jaaguari puuri ukse lahti unustas ning emasloom jalutama läks. Kaalu sõnul asus jaaguar sõraliste maja juurde ukseavasid nuuskima, samal ajal korjasid loomaaiatöötajad furgoonautoga külastajaid kokku. Olukorra päästis osakonnajuhataja, kellel õnnestus emane jaaguar üle kavaldada. Nimelt avati isase jaaguari puuri uks ning indlev emane läks puuri. 

Tihti ei saa kõiki loomaaiaelanikke kätte. Kaal meenutas, et ligi 40 aastat tagasi läks oma teed pesukaru, kes kolm aastat hiljem jahimehe püssitoru tõttu surma sai.

Keda peaks siis loomaaias enim jälgima? «Kõik loomad on uudishimulikud. Kui keegi ei sega, tulevad nad toiduajaks tagasi,» selgitas Kaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles