Maailma kõige trööstitumas loomaaias nälgivad karud ja tiigrid

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiger Armeenia loomaaias.
Tiiger Armeenia loomaaias. Foto: Kuvatõmmis videost

Armeenias Gjumri linnas asuvast loomaaiast kostab näljaste loomade karjumist, lootuses, et lähedalasuvast tapamajast toidupalukesi ka nende kõhtu kukub.

Miljardäri idee loomaaed avada tekkis ühel peol, arvates, et loomad sobiksid hästi rikaste seltskonnas džunlgi-teemaliste pidude ilmestamiseks, vahendab The Sun. Raha ja peod kuivasid kokku hetkel, mil miljardär teadmata kadunuks jäi.

Viimasest pileti ostnud loomaaia külastajast on möödas kaks aastat ning nälgivate loomade eest kannab hoolt vanapaar. Hetkel elavad loomaaias lõvi Mary ja tema kaks poega Geeta ja Zita ning kaks karu Masha ja Grisha.

Kohalik omavalitsus keeldub nälgivate loomade eest vastutust võtmast ning kogu töö on jäetud pensionäride Hovhamnes ja Alvina Madoyani kaela.

Hovhamnes sõnas, et pärast töökaotust polnud tal peale abikaasa kedagi, ning ühel jalutuskäigul kuulis ta loomade kõrvulukustavat karjumist. «Nägime lõvi ja tema poega, kellel suu veepuudusest vahutas,» selgitab mees, lisades, et ei tema ega abikaasa suutnud loomade piinu pealt vaadata. Nii tõi vanapaar loomadele vett ja kohalikust tapamajast veidi liha.

Paarike on loomadesse nii kiindunud, et kolisid viis kuud tagasi loomaaia lähedal asuvasse kuuri. «Tõusen igal hommikul vara üles ja lähen metsa, et karudele süüa otsida, aga see pole kunagi piisav,» sõnab Alvina Madoyan, lisades, et mõned inimesed on annetanud teravilja, millest saab loomadele putru keeta.

Loomad on silmanähtavalt õnnetud ning kõnnivad vanapaari sõnul kitsas puuris edasi ja tagasi ning on pikast vangistuses elamisest hullumas.

Loomaaia trööstitu olukorra tõi avalikkuse ette Briti loomakaitseorganisatsioon, kelle pressiesindaja sõnul ei pea loomade eest hoolitsema inimesed, kellel vaevu on piisavalt endagi kõhu täitmiseks. «Loomad elavad kohutavates tingimustes. Püüame kokku saada piisavalt raha, et viia nad kohta, kus nende eest paremini hoolitsetakse,» sõnas pressiesindaja 19. jaanuaril.

22. jaanuaril toimetati karud Yerevani loomaaeda, kuhu arvatavasti jäävad loomad kuuks, vahendab portaal Armen Press. Edasi võib Masha ja Grisha tee viia Rumeeniasse, kus neid ootavad looduslik keskkond. Lõvide olukord on siiani ebaselge, kuid ka neid võib oodata Yerevani loomaaeda viimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles