Ornitoloogid kutsuvad osalema talvisel aialinnuvaatlusel

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: YURI KADOBNOV/AFP

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub osalema talvisele aialinnuvaatlusele vabalt valitud ühe tunni jooksul ajavahemikus 29.-31. jaanuar.

Osalemine on lihtne – tuleb leida endale sobiv vaatluskoht koduaias või pargis (soovitavalt lindude toitmiskoha läheduses), panna ühe tunni jooksul kirja kõik kohatud linnuliigid ning edastada vaatlusandmed vastava ankeedi kaudu aialinnuvaatluse kodulehel www.eoy.ee/talv.

Igal linnuliigi kohta tuleb sisestada vaid korraga nähtud isendite suurim arv.

Eesti Ornitoloogiaühing soovitab linnuvaatluse kodulehekülge külastada juba enne vaatlema asumist. Nimelt saab sealt välja printida lindude ülesmärkimist hõlbustava spetsiaalse piltidega ankeedi ja tutvuda enamlevinud ja ka raskesti määratavate aialindudega.

Samuti saab sealt  ning samuti trükkida välja paberankeedi vanematele inimestele, kes eelistavad tulemusi saata posti teel.

Talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim rahvateaduse algatus, millest võttis viimati osa üle 2700 inimese.

Aialinnuvaatlusel kogutud andmeid kasutatakse talilindude arvukuse muutuste jälgimiseks, mis võimaldab vajadusel võtta ette samme lindude heaolu parandamiseks. Lisaks on see hea võimalus talviste aialindude tundmaõppimiseks.

Talvist aialinnuvaatlust korraldatakse Eestis alates 2010. aastast, ettevõtmist on tunnustatud Aasta Keskkonnategu 2013 auhinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles