Diabeedikoer Zucki on peremehe elu päästnud 80 korda

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zucki.
Zucki. Foto: Kuvatõmmis ERR videost

Kolmeaastane Austraalia lambakoer Zucki on eriline koer, sest suudab lõhna järgi aru saada, kui tema peremehe veresuhkru tase pole piisavalt kõrge.

Ooperilaulja, õppejõud ja lavastaja Thomas Wiedenhofer sõnas saatele «Ringvaade», et põeb diabeeti juba 10 aastat ning Zucki on talle asendamatuks abimeheks. «Kui ma magan ja mu veresuhkur langeb madalale, hüppab Zucki voodisse ja kratsib. Kui ma ei reageeri, siis ta haugub ja kui selle peale keegi kohale ei tule, on olemas nupuga kell, mille peale ta hüppab ja seda kuuleb inimene, kes on kella meile tuppa kaasa andnud. See on võõrale märguanne, et minuga kõik pole korras,» selgitab Wiedenhofer.

Zucki annab madalast veresuhkrust märku haukumisega ja kõrgest veresuhkrust lakkumisega, öösiti kontrollib koer peremehe tervislikku seisundit iga poole tunni tagant. Terve aasta kestnud treeningu tulemusena suudab Zucki juba lõhna järgi aru saada, millal peremehel halb hakkab. Wiedenhoferi sõnul on koer 80 korda olukorda õigesti hinnanud ja sellest peremehele teada andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles