Varjupaikade MTÜ aitab eakatel enda kõrvale lemmiku leida

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coco Shanel ootab omale uut peremeest Võru koduta loomade varjupaigas. Coco Shanel on arvatavasti 2009. aastal sündinud emane koer.
Coco Shanel ootab omale uut peremeest Võru koduta loomade varjupaigas. Coco Shanel on arvatavasti 2009. aastal sündinud emane koer. Foto: Varjupaikade MTÜ/varjupaik.ee

Viimasel ajal on tõusujoones trend, et varjupaika tuuakse eakate inimeste lemmikud, kuna omanik on kas surnud või pikemaks ajaks haiglasse või hooldekodusse sattunud.

Varjupaika toodud lemmikloomad on armastatud ja hoitud ning üldjuhul on nad hea kasvatusega ning harjunud piiramatu tähelepanuga.

Varjupaikade MTÜ algatas koostöös Purinaga 2014. aastal programmi «Uued sõbrad», mis aitab eakatel inimestel leida enda kõrvale üks tore lemmik. 

«Uued sõbrad» programm on ennekõike mõeldud inimestele, kellel vanust üle 60 aasta ning kes soovivad varjupaigast enda kõrvale neljajalgset sõpra. Lemmikud on eelnevalt kiibistatud, vaktsineeritud, steriliseeritud ning läbinud tervisekontrolli. Programmis osalejatele kehtivad väiksemad loovutustasud: kasside puhul 10 eurot (tavaliselt 20 eurot), koerte puhul 15 eurot (tavaliselt 35 eurot).

Varjupaigast antakse inimesele looma kohta põhjalik ülevaade nii lemmiku tervislikust seisundist kui iseloomust. Lisaks saab uus peremees palju nõuandeid, kuidas oma elukorraldus uue sõbraga siduda. Soovi korral saab boonuseks kaasa ühe kuu jagu Purina koeratoitu. Kes kohe lemmiklooma võtta ei soovi, võib neile pakkuda ajutiselt turvakodu, või tutvuda kasside-koertega koha peal, aidates varjupaika vabatahtlikuna. 

Programmis «Uued sõbrad» osalevad Varjupaikade MTÜ varjupaigad Läänemaal, Pärnus, Valgas, Viljandis, Virumaal ja Võrus.

Varjupaikade MTÜ turundusjuht Mari Hagi sõnul on MTÜ seda meelt, et eakaaslastel on koos kindlasti turvalisem, kui eakal inimesel kutsikaga, kes vajab palju füüsilist tegelemist.

«Samas, igaüks vajab kedagi, kes oleks päriselt oma ja armas, isegi kui see on vaid neljajalgne sõber. Tänapäeva elutempo juures kipub üksindus kimbutama just vanemaid inimesi ja seega endale lemmiku võtmine lahendaks selle. Teisalt on ju paljud uuringud teinud kindlaks, et kui eakal inimesel on kohustus vastutada kellegi eest ning temaga liikuda, mõjub see nende terviselegi turgutavalt!» sõnab Hagi.

Varjupaigas ootavate lemmikutega saab tutvuda MTÜ kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles