Teadlased küsivad: kas loomad teevad trenni, et vormis püsida?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkarud
Jääkarud Foto: Valeriy Melnikov/Ria Novosti/Scanpix

Istuv eluviis paneb inimesed pärast tööd jõusaali või matkaraja poole rühkima, et end vormis hoida. Teadlasi hakkas painama küsimus, kas ka loomad võiksid end treenida.

Tekkinud küsimusele ei tea õiget vastust veel keegi. Roehamptoni ülikoolis tehtud uuringust selgus, et mõned loomad püüavad end olulisteks sündmusteks vormi ajada, vahendab Daily Mail. 

Inimesed söövad iga päev väga süsivesikurikast toitu ning istuvad rohkem kui liiguvad. Sellise eluviisi juures on oluline, et inimestel tekiks tahtmine pärast pikka päeva trenni või kõndima minna. Roehamptoni teadlastel tekkis küsimus, kas loomariigis võiksid sarnased probleemid esineda.

Loomad vajavad energiat kogu elutegevuseks: seedeprotsessideks, paljunemiseks, jahtimiseks ja kasvamiseks. «See pani mind mõtlema enda peale: Kui ma end ei liiguta, kaob mu vorm ning ma ei jõua enam teha kõike, mida sooviksin,» sõnas uuringus osalev Lewis Halsey, lisades, et teda huvitas, kas mõned loomad peavad vormi nimel rohkem vaeva nägema, et paremini jahti pidada või kiiremini kiskja eest ära joosta. 

Teadlased pole selliseid ideid varem kaalunud, et loomariigis ei pruugi mõni liik piisavalt vormis olla, et palju energiat nõudvaid tegevusi teha. 

Halsey sõnul puudutab ülekaalulisus eriti kinnistes tingimustes elavaid loomi, näiteks hiiri ja rotte, kes palju jooksurattas jooksevad. 

Halsey viitab, et nii mõnigi loom ei pea vormis hoidmiseks eriti palju tööd tegema. Näiteks toob teadlane jääkarud, kelle lihased säilivad ka siis kui nad talveunes on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles