Toredaid fakte chihuahuade kohta

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chihuahua Sõprade Liit näitas armsaid koerakesi
Chihuahua Sõprade Liit näitas armsaid koerakesi Foto: Erlend Štaub

Ameerika kennelklubi on chihuahuade kohta öelnud, et chihuahuade näol on tegemist omapärase tõuga, sest väikese kasvu taga on väga palju iseloomu.

Chihuahuad pärinevad Mehhikost. Arvatakse, et nende pisikeste koerte esivanemateks on tolteekide koerad, keda nimetati techichideks: nad olid väikesed ja meenutasid veidi mopsi esivanemaid. Juba tolteekide jaoks oli neid pisikoerad head sülle võtta, vahendab portaal MentalFloss.

Christoph Kolumbus võis chihuahuad Euroopasse tuua. Olgugi et pisikoerad tulevad Mehhikost, on nende Euroopasse liikumine märksa keerulisem. Arvatakse, oma osa oli sellel Christoph Kolumbuse kirjutatud kirjal Hispaania kuningale, kus ta viitas väikestele koertele. 

Chihuahuade pealael on pehme koht. Paralleeli võib tuua inimlapsega, kuid erinevalt lapsest, võib see koht koeral jääda elu lõpuni pehmeks. Enamasti on sellele tõule omane õunakujuline pea.

Väikesed geeniused. Hoolimata väikesest kasvust, on neil seltsikoertel koeramaailmas kõige suurem aju: see muudab nad kergesti õpetatavaks ja kiireteks reageerijateks, vahel lausa hulljulgeteks.

Vajavad sotsialiseerimist juba varakult. Chihuahuasid peetakse kurjadeks koerteks ning arvatakse, et nad püüavad sellega oma väikest kasvu kompenseerida. Samas ei peeta agressiivsust ega argust chihuahuale iseloomulikuks, vaid osa neist probleemidest on pärilikud, osa omandatud, mille põhjustajaks vale kasvatus. Neid koeri tuleb sotsialseerida juba varakult nii teiste koerte kui inimestega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles