Video: Soome kalamees aitas hülge läbi jää

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljes
Hüljes Foto: SCANPIX

Kuigi hülged on kalameestele konkurentideks, aitas Soome kalamees hukule määratud loomal pääseda läbi paksu jää vette.

Hülge jäljerea täiesti kinni külmunud järvel avastasid koerad. Hüljes oli mitu kilomeetrit loivanud mööda jääd ja otsinud kohta, kust vette pääseda, mistõttu koerte omanikud kutsusid appi kalamees Tarmo Tolvaneni, kirjutab Warkauden Lehti.

Hüljes oli mootorsaanidel appi tõtanud Tarmo Tolvaneni ja tema naist vaadanud esmalt kahtlustavalt ja vist mõelnud põgenemisele, kuid jäänud siiski paigale.

Kui Tolvanen hakkas mootorsaega umbes 10 sentimeetri paksusesse jäässe hülge jaoks auku lõikama, tuli loom inimestele väga lähedale. Nähes jäässe tehtud auku, libistas hüljes ennast kohe turvalisse vette.

Bioloog Tero Sipilä kinnitas ajalehele, et jää peal ei oleks hülgel olnud ellujäämise võimalusi. Ta arvas, et hüljes oli tulnud jää peale puhkama, kuid krõbe pakane oli sukeldusava kinni külmetanud.

Jää peale «vangi jäädes» lähevad hülged vaistlikult otsima sulavett. Terve ja täiskasvanud hüljes peab vastu ehk paar ööpäeva, kuid kui lumeta jää on terav, siis kriibib loom enda verele. Hülged suudavad küll vee all tungida küüniste abil läbi jää samal ajal ennast keerutades nagu pudeliavaja, kuid jää peal olles nad seda teha ei saa, selgitas Sipilä.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles