Teadlased: Koerad loevad ka võõraste inimeste emotsioone

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustratiivne.
Koer. Pilt on illustratiivne. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Teadlased on avastanud, et koerad oskavad lugeda nii liigikaaslaste kui inimeste emotsioone.

Lincolni ülikoolis tehtud uuringus osales 17 koera, kellele pandi ette ekraan kahe võõra koera pildiga: ühel fotol oli koer mänguhimuline, teisel kuri, vahendab Daily Mail.

Uuringut juhtinud veterinaaria professor Daniel Mills lasi piltide kõrvale võõra koera haukumist ning uuris, kummale fotole jääb katsealuse pilk pidama. Mills avastas, et kui haukumine tundus rõõmus, vaatasid katsealused kauem mänguhimulise koera pildi poole ning vastupidi. Kui haukumine polnud ei ähvardav ega rõõmus, pöörasid katsealused võrdselt tähelepanu mõlemale nende ette pandud pildile.

Mills viis sarnase katse läbi inimeste piltidega, lisades sinna salvestused inimkõnest. Selgus, et koerad ei pööranud inimeste nägudele just eriti palju tähelepanu, samas mõistsid nad, milline on rõõmus ja milline vihane nägu. Katses osalenud koerad ei olnud varem ühtegi pildil olevat koera ega inimest näinud ning neid polnud katseks eraldi õpetatud.

Millsi sõnul on pikka aega arutatud, kas koerad suudavad inimeste emotsioone tajuda või mitte. «Mõni koeraomanik räägib, et tema koer saab tunnetest hästi aru. Tehtud katse näitas, et koerad oskavad teiste inimeste ja koerte emotsioone ära tunda,» selgitab Mills. Kolleeg Kun Guo sõnas, et varasemad uuringud on näidanud, et koerad suudavad vahet teha tunnetel ja näoilmetel, ent see pole sama, mis emotsionaalsuse eristamine. «Meie katse näitas, et koerad suudavad hakkama saada kahe sensoorse informatsiooni eristamisega nii inimeste kui liigikaaslaste puhul,» sõnas Guo.

Teadlased on avastanud, et koerad haigutavad ka siis kui nende peremehed haigutavad - teadlaste arvates on tegemist teatud sorti empaatia näitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles