Kährikud võivad levitada ohtlikke nakkushaigusi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kährikuid võib leida ka linnaruumist.
Kährikuid võib leida ka linnaruumist. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eestis kanda kinnitanud võõrliik kährikkoer ei ohusta mitte üksnes elurikkust, vaid võib olla ohtlik ka inimeste tervisele.

Kährik, kes hakkas Eestis jõudsalt levima 1950. aastatel, mil ta siia võõrliigina sisse toodi, võib levitada inimestele ohtlikke nakkushaigusi, kirjutab ERR.

Marutaud on küll taandunud ning avanud tee kärntõvele, ent 2012. aastal tuvastati Saaremaal kütitud kährikul alveokokk-paelussi nakkus, mis on inimesele surmavalt ohtlik. Kuna selle haigusega on nakatunud vaid 1,6 protsenti uuritud isenditest, siis on oht väike ja selle nakkuse võib saada pigem rebaselt kui kährikult.

Kährikud on tugevasti nakatunud ka trihhinelloosi, aga kuna kähriku liha toiduks ei tarvitata, siis otsest ohtu inimese tervisele ei ole. Küll aga võib nakkus inimeseni jõuda näiteks nakatunud kähriku korjust söönud metssea kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles