Ennast pildistanud makaak jäi autoriõigustest ilma

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makaagi tehtud selvepilt.
Makaagi tehtud selvepilt. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide vandekohtunik William Orrick otsustas, et ennast pildistanud makaak ei oma tehtud pildi üle mingit õigust.

2011. aastal läks fotograaf Savid Slater Indoneesiasse ning sättis oma kaamera statiivi peale üles, vahendab BBC. Seejärel läks Slater kaamerast kaugemale, et loomad julgeks oma igapäevaseid toimetusi teha. Järelvalveta jäetud kaamerat tuli uudistama makaak Naruto, kes endast kogemata ka pildi tegi.

Eelmisel aastal asus loomakaitseorganisatsioon PETA Slater’i vastu kohtuteed käima, öeldes, et autoriõigused kuuluvad ainult Narutole ning pildist tennitud tulu peab minema makaagile. Slateri argumendiks oli, et kuna tegemist oli tema kaameraga, kuuluvad kõik tehtud pildid fotograafile. San Fransisco kohus otsustas eelmisel nädalal kõik õigused anda fotograafile. Slateri sõnul on tegemist esimese juhtumiga kui loom fotograafi kohtusse kaebab.

Slateri sõnul oli kohtutee käimine pikk ja vaevaline protsess, mille lõpp on tema jaoks puhas rõõm. «PETA on ainult raha ja reklaami peal väljas. Nad on kasutanud inimeste annetusi, et kohtusaaga võita,» rääkis Slater, lisades, et loodetavasti pani juhtum inimesi rohkem loomaõigustele mõtlema. PETA pressiesindaja sõnul on kaotusest hoolimata astutud suur samm loomaõiguste suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles