Varjupaigad panevad südamele: ärge jätke abivajavaid loomi tänavale

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm.
Külm. Foto: Kea Sisask

Saabunud külmakraadid ei tee liiga mitte inimestele vaid ka neljakäpalistele sõpradele. Varjupaigad panevad südamele, et inimesed ei jätaks hätta ei abivajavat inimest ega looma.

Varjupaikade MTÜ turundusjuht Mari Hagi sõnas, et inimesed on omaalgatuslikult foorumites ja sotsiaalmeedias jaganud varjupaikade numbreid ja see on väga tore, et julgustatakse inimesi märkama. 

«Varjupaikade valvetelefonid töötavad ööpäevaringselt, kuid väljaspool tööaega vastab automaatvastaja, paljud inimesed ei kuula teadet lõpuni ära ning katkestavad ühenduse. Tegelikult ütleb meie automaatvastaja, et kui on tekkinud elule ohtlik situatsioon, tuleks helistada numbrile 112 ja sealt võetakse siis meiega kohe ühendust. Praegused külmakraadid on ilmselgelt elule ohtlik situatsioon ja seega võiks väljaspool tööaega helistada kasvõi kohe telefonile 112, mitte hakata mõtlema ja otsima varjupaiga numbrit. Loomulikult oleks hea, kui oleks eksinud loomale kohe võimalik pakkuda turvalist kohta- oma kodu või auto, seniks kui varjupaik kohale jõuab,» selgitab Hagi. 

Hagi sõnul pole aga kõik inimesed valmis abivajajaid märkama. Pärnu varjupaiga töötajad leidsid hommikul tööle jõudes värava tagant pappkasti kassiga, kelle näol oli tegemist hoolitsetud kodukassiga. «Keegi ju ei tea, millal see kast värav taha toodi. Sooviks väga, et inimesed ei teeks loomadele seda, mida nad ei sooviks, et neile endile tehakse.»

MTÜ AUH paneb südamele, et koera ei tasu liiga kaua õues hoida. «Ärge laske end petta, kui tundub, et teie koerad tahavad kauem õues olla. Mõnel juhul ei pruugi nad ise kõige paremini olukorda hinnata,» selgitavad nad sotsiaalmeediasse tehtud postituses. Samuti lisavad nad, et koera kuut tuleb üle kontrollida ning sissepääsu ette panna kate ja kuuti rohkem põhku. 

«Kindlasti mitte ei tohi praegu ühendada koeraga jalutamist ja poeskäiku! «Korraks leiva järele» võib võtta piisavalt kaua aega, et lemmikloom end ära külmetaks,» selgitatakse üleskutses. 

Samuti soovitatakse vähendada pikki jalutuskäike ja leida lemmikule hoopis tubasemaid tegevusi.

Varjupaikade kontaktid:

Läänemaa varjupaik

Viigardi, Viikla, Ridala vald

52 389 57

Pärnu varjupaik

Raba 32, Pärnu

52 467 05

Valga varjupaik

Laatsi 11a, Valga

52 998 80

Viljandi varjupaik

Tüma, Mustivere, Viljandi vald

52 386 26

Virumaa varjupaik

Kasarmu 3, Rakvere

53 090 510

Võru varjupaik

Lühike 3, Võru

53 404 223

Tartu koduta loomade varjupaik

Roosi 91K, Tartu

53 339 272

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles