Laamad ja hiired, uued lennujaama töötajad

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laama
Laama Foto: Scanpix/Caters News Agency

Lennujaamades on tavaline näha tööl narkokoeri, kuid laamad, hiired ning kitsed on üsnagi haruldased. Siiski on järjest enam lennujaamasid hakanud palkama just erinevaid loomi, vahendab CNN.

Lisaks narkootikumide tuvastamisele kasutatakse koeri lennujaamades ka terapeutidena. Los Angelese lennujaamas käivad pärast turvakontrolli ringi koerad, keda reisijatel on võimalus oma tahtmise järgi patsutada. Peamiseks eemärgiks on koertel stressis reisijate rahustamine, seega kõik kes lennata kardavad saavad eelnevalt närve rahustada mõnd koera kallistades.

Manchesteri lennujaamas on juba aastaid maskotiks ühe kõrvaga kass, kes ühel päeval lihtsalt uksest sisse jalutas ja end terminali elama seadis. Maskoti, Olly, järgi on nimetatud ka üks lennukitest.

Pistrikud hoiavad lennurajad puhtana paljudes lennujaamades. Pistrikke kasutatakse teiste lindude eemale peletajatena, kuna sihitult lendavad tiivulised võivad nii endid kui lennukeid ohtu seada. Pistrike kasuks räägib ka see, et nad suudavad kiiresti läbida suuri alasid, mis teeb nende töö efektiivsemaks.

Kitsed kui maastikuarhitektid on tuntud Chicago ja Portlandi lennujaamades. Kitsesid kasutatakse peamiselt aladel, mille pügamisega ei ole kiire või kuhu on masinatega keeruline pääseda. Kari kitsesid on loodusele säästlikum kui mõni mürgine aine, mida vohavatele aladele muidu tuleks piserdada. Kinnikasvanud alade puhastamine toob kaasa ka linnuliikide lahkumise lennujaamade ümbert, mis on jällegi hea lennuohutusele.

Portlandi lennujaamas kasutatakse lisaks kitsedele veel ka laamasid, kuid nemad täidavad kohust turvameestena. Kitsed võivad lennujaama ümber tiirutades sattuda koiottide rünnaku alla. Laamad toimivad ideaalsete koiotipeletitena, mistõttu veedavad ka nemad nüüd lennujaamal rõõmsasti aega.

Iisraelis treenitakse hetkel hiiri tuvastama lõhkeaineid. Kuigi hiired ei ole veel tööpostile asunud, siis on kindlaks tehtud, et nende suurepärane lõhnataju ning väiksus tuleks suuresti kasuks lõhkeainete tuvastamisele lennujaamade turvakontrollis.

Ühtlasti ei ole tööpostile jõudnud veel mesilased, kuid ka nende tähetund on varsti käes. Saksa teadlased väidavad, et mesilased suudavad väga edukalt leida üles narkootikumid, mistõttu oleks hoopis nende kasutamine koerte asemel täiesti mõeldav. Selgub, et mesilasi oleks ka lihtsam treenida kui koeri ning nende kasutamine oleks kuluefektiivsem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles