Õnnetu paar lasi surnud koera kloonida

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloonitud kutsikas Chance.
Kloonitud kutsikas Chance. Foto: Kuvatõmmis videost

Suurbritannias West Yorkshire´is elavad Laura Jacques ja Richard Remde olid lemmiku surmast nii löödud, et lasid Lõuna-Koreas kloonida kaks kutsikat.

Tegemist on esimese omasuguse juhtumiga, sest kui varem arvati, et kloonida saab koera, kelle surmast on möödas kuni viis päeva, siis nüüd klooniti lemmikut, kes lahkus kaks nädalat tagasi, vahendab The Guardian.

Kaheksa-aastane bokser suri ajukasvaja tõttu ning paar tundis neljajalgsest sõbrast väga puudust. Nii otsustati armastatud bokser Dylanit kloonida ning pöörduti asutusse, mis pakub koerte kloonimist 90 000 euro eest.

Jacques ja Remde uus koer Chance aidati ilmale keisrilõikega ning paar on toimunust siiani ärevil. 29. detsembril on oodata veel teistki kutsikat. «Kõik see tundub nii sürreaalne. Ma ei suuda seda siiani uskuda. Alles siis, kui kutsikas esimest korda häält tegi, sain aru, et see on kõik päriselt,» sõnas Jacques. Naise sõnul oli surnud Dylan tema jaoks kogu maailm ning ta on õnnelik, et kloonitud kutsikas jagab täielikult armastatud koera DNA-d.

Laboratoorium, kus protseduur toimus, on klooninud ligi 700 koera. Jacques kuulis Soaami laboratooriumist dokumentaalsaate kaudu. Soaamis töötav teadlane David Kim sõnas, et tegemist on esimese omalaadse juhtumiga, sest kunagi pole rakke võetud kaks nädalat surnud loomalt.

Loomakaitsjad selliseid protseduure ei poolda. Pressiesindaja sõnul on kloonimine protseduur, mis põhjustab loomale asjatut valu ja stressi ning paljud katsed ei pruugi õnnestuda. «On tõestatud, et kloonitud loomadel esinevad sagedamini kasvajad, kopsupõletik ja muud haigused,» põhjendab pressiesindaja.

Jacques ja Remde pidid Lõuna-Koreas asuvasse laboratooriumi toimetama kaks proovi, millest esimene kasvama ei hakanud. Paar saab kutsikad koju viia saabuva aasta juulis, kui karantiin on lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles