Sinu koera jõuluroad – mida oma lemmiku menüüst välja jätta

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera ei tohi jõulude ajal üle toita.
Koera ei tohi jõulude ajal üle toita. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Koeraomanikel on jõulude ajal tihtipeale ahvatlus oma lemmikloomi kõikvõimaliku hea ja paremaga üle toita. See, mis meile maitseb, võib olla mürgine meie lemmikule. Pet City veterinaardoktor Heli Säre annab nõu, mida oma koerale kindlasti mitte pakkuda.

Omaniku ülesanne on oma koera toidulaud tervislikuna hoida. Ka pidulike pühade ja jõulude ajal. Kuigi koerad võivad süüa ka teatud inimeste toite, siis on siiski väga oluline hoida mõõdukust. Liiga palju teistsuguseid roogi võivad ärritada sinu koera seedesüsteemi.

Šokolaad – kuigi enamik koeraomanikke teab väga hästi, et šokolaad on tema lemmikule kahjulik, kipuvad nad siiski selle vastu jõulude ajal eksima. Šokolaad on ka väikestes kogustes nii sinu koerale kui ka kassile mürgine.

Viinamarjad ja rosinad – mõlemad võivad sinu koeral põhjustada neerude kahjustust.

Avokaadod – avokaadod võivad kahjustada sinu lemmikul seedeprobleeme- kõhulahtisust ja oksendamist. Hoia avokaadod kindlasti eemale oma kodulindudest.

Makadaamia pähklid – makadaamia pähklid on sinu koera jaoks mürgised. Need võivad põhjustada uimasust, ergutada tema südant ja põhjustada oksendamist, lihaste värinaid.

Alkohol – isegi väga väike kogus alkoholi võib lemmiklooma tappa. Pooltühjad klaasid täidetud õlle, veini või kange alkoholiga tuleb oma lemmikloomadest võimalikult kaugel hoida. Õlles on rohkelt humalaid, mis on toksiline sinu koerale. Põhjustab hingamisorganite ja vereringe ärritusseisundit, palavikku, krampe ja võib olla surmav.

Sibul ja küüslaauk- toores, keedetud, praetud! Väga ohtlik koertele ja kassidele. Sisaldab disulfiide ja thiosulfaate, mis põhjustab vere punaste vererakkude purunemise ja kehvveresust.

Pärm – koera seedesüsteemis moodustab rohkelt gaasi ja alkoholi, seega põhjustab seedeprobleeme ja alkohooli intoksikatsiooni.

Kirsid – just kirsikivid. Need sisaldavad tsüaniidi ja on süües mürgised. Samuti ka virsikud ja õunaseemned.

Punased sõstrad- jah, ka need maitsvad marjad põhjustavad koertel neerukahjustust.

Toored ja rohelised kartulid - ka need on mürgise toimega.

Suhkruasendajad on kahjulikud, põhjustavad madalat veresuhkru taset, krampe ja ka surma. Seega hoia ka nätsupakid, suhkruasendajad koerast eemal, juba väike kogus on koera jaoks eluohtlik.

Kui kardad, et sinu lemmikloom on pühade ajal midagi keelatut tarbinud, konsulteeri kohe oma loomaarstiga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles