Lemmikloomade rõivad – kas kõigest moetrend?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas avas uksed Põhjamaade suurim lemmikloomakeskus Pet City XL 11.12.2015
Tallinnas avas uksed Põhjamaade suurim lemmikloomakeskus Pet City XL 11.12.2015 Foto: Viktor Burkivski

Uskuge või mitte, aga on koeri, kes pakasega keelduvad uksest välja astuma ilma soojendava riietuseta. Ometi tekib paljudel küsimus, kas tegemist on tõeliselt vajaliku riietusega või kasutatakse seda üksnes eputamiseks?

Pet City sortimendijuhi Margit Lutsu sõnul on koerte riided ja mitmesugused aksessuaarid kasvav trend, mis käib käsikäes lemmikloomapidamise trendidega üldisemalt. Lemmikloomast on saamas pereliige, kelle eest hoolitsetakse parimal võimalikul moel.

Seetõttu pole paljudel inimestel ka kahju käia oma lemmiku riietusele rohkem raha välja kui mõni teine iseenda riietusele. Kui mujal maailmas võib juba kohata rõivastatud koeri kogu aasta, siis Eestis nähakse riietatud koeri tänavapildis pigem külmade ilmade saabudes.

Karvutud tõud

«Eelkõige näitabki see seda, et eestlased riietavad oma lemmikuid eelkõige praktilistel kaalutlustel ja ei tee oma valikuid ainult moest lähtuvalt,» sõnas Luts ja lisas: «Jah, koerte riietamine on kindlasti moetrend, kuid olen veendunud, et praktiline riietus on meie tingimustes tegelikult päris olulisel kohal.  On mitmeid koeratõuge, kelle puhul on see eriti oluline.»

Jope on praktiline ja kaitseb lemmikut külma eest. Foto:
Jope on praktiline ja kaitseb lemmikut külma eest. Foto: Foto: Viktor Burkivski

Kaitset vajavad eelkõige karvutud tõud nagu näiteks hiina harjaskoer, samuti lühikarvalised tõud nagu taks, bokser, rodeesia ridgeback. Samamoodi vajavad kaitset vanemad koerad, kellel on terviseprobleeme ja tiined koerad. «Riietus aitab kehatemperatuuri stabiilsena hoida, kaitseb vihma ja külma eest. Karvasematel koertel kasutatakse vajadusel jopet, et pori ei kahjustaks karvastikku,» jätkas Luts. Jope on asjakohane riietusese ka  koertele, kel on siidine karv ja puudub aluskarv. Näiteks malta koer, lhasa apso, yorkshire’i terjer.

Juhul kui juhtute suvisel ajal nägema jakiga kaetud koera, siis võib arvata, et koer kannab jahutavat vesti või katet, mis kaitseb ülekuumenemise eest. Ka jahutav vest ja/ või jope kuulub nö rõivaste hulka, aga selle kasutamisel on oma kindel eesmärk.

Väga palju kasutatakse riideid ka sportivatel koertel, kes jahedates trennisaalides või võistlustel oma järge oodates, enne trenni ja selle järgselt maha ei jahtuks ja ei külmetaks. Selleks otstarbeks on olemas spetsiaalsed joped, mis katavad olulisi lihasgruppe, rindkeret ja tundlikku kõhupiirkonda.

Lisaks riietele on olemas ka kaitse käppade vastu. Käpapadjandid külmetavad, kui koer tõstab üht või teist jalga, hakkab käppasid lakkuma. Jalanõud on hea kaitse jää ja soola eest, mis võivad nahka ja käpapadjandeid vigastada ja selle tulemusel põletik tekkida. Vähemtunutud on meil koertele mõeldud sallikesed, mis tõmmatakse vajadusel kõrvade peale.

Maiuse andmine ja mängimine

Ent kui keeruline on koera riietada? Kui koer pole varem riideid ega jalanõusid kandnud, lase koeral harjuda. Koerad harjuvad üldjuhul kiiresti. Loomulikult on koeri, kes on väga tundlikud, kui neile kaela või keha ümber panna midagi uut.

Aga esimene proov tuleb teha igaks juhuks veidi enne kasutamist. Proov peab lõppema maiuse andmisega ja mängimisega.

Kutsikat harjutada on kindlasti palju lihtsam, sest nemad omastavad kõike uut väga ruttu. Vanemale koerale võib  ka jalutuskäigu ajal maiustusi pakkuda ning seeläbi koerale selgeks teha, et jope/ jalanõude kandmine on tegelikult üks tore asi.

Koer Pet City moeetendusel. Foto:
Koer Pet City moeetendusel. Foto: Foto: Viktor Burkivski

5 nõuannet, mida pidada silmas riiete valimisel:

1. mis eesmärgiga on katvat riietust vaja, kas kaitseks vihma ja tuule eest jalutuskäikudel või soovite jopet hoopis aktiivsele, sportivale koerale.

Tunne oma koera, kuidas ta külma ja märga ilma talub, ei tasu koera üle riietada.

2. Kopedel/kampsunitel ei tohiks olla rippuvaid detaile, mis võiksid kuidagi liikumist takistada või muidu ohtlikud olla (nt takerdub joostes)

3. Rõivastus ei tohi takistada koera vaba liikumist, seega jope ei tohiks olla liiga tihkelt ümber kere ega ka liiga lai. Paraja suuruse valikul on määravaks ka seljapikkus ja kaela ümbermõõt. Parim võimalus leida endale sobib jope, on minna koos koeraga poodi ja proovida koha peal.

4. Vali materjal, mida on lihtne puhastada, sest meie tingimustes rõivad määrduvad üsna ruttu. Arvesta ka nt sellega, et teatud materjalid nagu nt täisvillane on küll soe, aga võib naha sügelema ajada.

5. Ole nähtav ka pimedal ajal. Sügis-talvisel perioodil on kindlasti meie oludes väga hea, kui jopel oleksid helkurribad.

Pimedal ajal tasub ka koer helkurvestiga nähtavaks teha. Foto:
Pimedal ajal tasub ka koer helkurvestiga nähtavaks teha. Foto: Foto: Viktor Burkivski

Tootevalik

Pet City poodides on esindatud tuntud Soome brändid Hurtta ja Rukka. Kvaliteetseid ja väga vastupidavaid tooteid pakub ka Ruffwear, mis on samuti poes esindatud. Ruffwear on suunatud aktiivsele koerale ja koeraomanikule.

Hurtta tooted on samamoodi väga tuntud oma funktsionaalsuse ja vastupidavuse poolest. Hurtta kasutab oma toodete valmistamisel nende enda poolt välja töötatud väga heade omadustega, veekindlat materjali Houndtex®, mille loomisel on just silmas peetud põhjamaiseid ilmastikuolusid.

Rukka aga eristub teistest brändidest kirevate värvide ja urbanistliku stiiliga.  See on väga hea valik just trenditeadlikule lemmikloomaomanikule.

Mis on tänavu moes? Moes on värvid, mustrid, funktsionaalsus, mugavus.  Hinnad algavad kampsunite puhul alates 17 eurost, joped kallimad.

Pet City esitleb ka stiilselt ja glamuurset Charlotte Dress brändi Itaaliast, bränd on suunatud väikest tõugu koerakestele. Tegemist on kalli brändiga, kampsunite hinnad umbes 60 eurot.

Kampsun annab koerale sooja. Foto:
Kampsun annab koerale sooja. Foto: Foto: Viktor Burkivski
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles