Vegandieet võib olla lemmikutele ohtlik

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassi- ja koeratoit
Kassi- ja koeratoit Foto: Guillaume Souvant/AFP/Scanpix

Teadlased hoiatavad, et lemmikule vegantoidu andmine võib looma tervise ohtu seada.

Aastas on lihavabade loomatoitude müük kasvanud veerandi võrra, ning uurijad hoiatavad, et kassidele vegantoidu andmine võib viia ajukahjustuse, pimedaks jäämise ja isegi surmani, vahendab Daily Mail. Koerte puhul arvatakse vegantoidu ohuks naha- ja südameprobleemide tekkimst.

Veterinaaride assotsiatsiooni aseesimees Gudrun Ravetz sõnas portaalile Sunday Times, et koerte puhul on vegandieet teoreetiliselt võimalik, aga ainult siis, kui lemmiklooma omanikud konsulteerivad pidevalt ekspertidega. «Kasse ei saa toita lihavabade toitudega, sest nad ei saa sealt kõike eluks vajalikku kätte. Risk on liiga suur,» sõnas Ravetz.

Lemmiku peremehed ei pruugi aru saada vegandieedi ohtudest, aga pöördumatud tervisekahjustused tekivad kuudega.

Loomade esmaabiga tegelev  Daniel Chan sõnas, et omanikud arvavad, et teevad loomale head, kuid tegelikult see nii ei ole. Chan selgitas, et paljud inimesed annavad loomadele lihavaba toitu, sest on veendunud, et liha söömine on vale. Tihtilugu ei mõelda, kas nende endi veendumused on kooskõlas lemmiku vajadustega. Chan lisas, et nii koerale kui kassile on võimalik lihavaba toitu anta, aga tööstus pole arenenud nii, et toodete päritolu oleks läbipaistev.

Loomade vegantoiduga tegelen Damian Eadie sõnas, et ta on saanud kassidele mõeldud lihavabade toitude pärast lausa tapmisähvardusi. Tema sõnul vastab toit igati normidele ning sisaldab tauriini, mis ennetab pimedaks jäämist ja südamehaiguste teket.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles