Lõvikoloonia mürgitamise tõttu surevad haruldased raisakotkad

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raisakotkas
Raisakotkas Foto: Maaja Kitsing

Keenias Masai Mara kaitsealal mürgitatud lõvide tõttu surid haruldased raisakotkad. 

Koos seriaali Big Cat Diary lõvidega surid ka haruldased valgeselg-raisakotkad, kelle surm võib viia veel suuremate probleemideni, vahendab National Geographic. Röövlindude kaitsmisega tegelev Darcy Ogada sõnab, et ligi 60 protsenti 7800st linnust sureb mürgituse tõttu.

Ligi kaheksa raisakotkaliigi populatsioon on langenud 62 protsenti, mistõttu on linnud märgitud kui väga ohustatud liikideks. Siiski pole lindude mürgitamine tahtlik tegevus, sest kas või Masai lõvikoloonia puhul oli eesmärgiks tappa siiski kaslaseid, mitte linde. 

Elevandiluid jahtivad salakütid proovivad tihti ka raisakotkaid tappa, et need tiirutamisega salaküttide asukohta ei reedaks. Selle tarbeks mürgitavad kütid esmalt elevante ja jätavad mürgitatud korjused maha.

Raisakotkad on looduses väga vajalikud, kuna hästi arenenud seedetrakt võimaldab neil süüa haiget looma, ilma et linnud ise haigestuks. Seetõttu on suurem võimalus, et haigus ei levi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles