Teadlased avastasid: emakoerad võtavad kutsikate eest paremad palad endale

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labradori kutsikas
Labradori kutsikas Foto: SCANPIX

Läbiviidud uuring hämmastas teadlasi, sest varem arvati, et emakoerad on pigem omakasupüüdmatud.

Indias elab ligi miljon koduta koera, keda söödetakse tänaval küpsiste ja saiaga, vahendab BBC ajakirjas Royal Society Open Science ilmunud uurimust, milles on vaatluse alla võetud just tänavakoerte omavaheline käitumine. Teadlased avastasid, et emakoerad jagavad saadud toitu küll kutsikatega, ent hoiavad paremad lihatükid siiski omale.

«Koerad on kütid ning tänaval harjunud süsivesikurikast toitu saama. Nad püüavad lisaks võimalikult palju liha saada,» selgitab uuringut läbi viinud Anindita Bhadra. Uurija sõnul on emakoerte käitumise näol tegemist strateegiaga, millega püütakse suurendada liha söömist, et terve püsida.

Siiski ei tasu arvata, et emakoerte isekuse tõttu kutsikad surnuks nälgiks. Väikesed koerad saavad piisavalt toitu, et elus püsida ning ise paremaid palu juurde otsida. 

Bhadra ja teiste uurijate jaoks tuli koerte käitumine üllatusena, sest eeldati, et rikkalikum toidulaud paneb loomad koostööd tegema. «Arvasime, et emakoerad on sotsiaalses grupis pigem omakasupüüdmatud,» selgitas Bhadra.

Uurijad arvavad, et loomade käitumine võib olla tingitud koera kodustamisest. «Kui kutsika ema loobub toidu jagamisest, peaks see innustama kutsikat oma söögipoolist ise otsima,» selgitab Bhadra, lisades, et inimestega koos elades pole koertel palade otsimiseks vajadust. Viimase näol on tegemist spekulatsiooniga ning teadlased alles otsivad sellele hüpoteesile kinnitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles