Tänavuse aasta linnu viu vahetab välja rasvatihane

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane.
Rasvatihane. Foto: Ray Kennedy/rspb-images.com

Eesti Ornitoloogiaühing tegi tänavusest viu-aastast kokkuvõtteid, millest selgub, et viude tiib käib Eestis hästi ning et Eestis kohati siin seni nägemata viuliiki ja ühte albiinoeksemplari.

Viu-aastal oli võimalik esimest korda looduskalendri kaamera kaudu viupesa jälgida ja üle kogu maailma hoidsid kahel hiiruviupaaril, silma peal tuhanded huvilised, vahendab ERR Uudised.

Lisaks koguti linnuhuvilistelt andmeid kõigi Eesti röövlindude kohta ja sealt koorus välja ka Eestis esindatud kolme viuliigi käekäik.

Viuaasta eestvedaja Ülo Väli sõnul läheb hiireviudel juba pikemat aega hästi. Herilaseviusid, kelle olukord ei olnud vahepeal hea, on Eestis taas piisavalt palju. «Ja on ka taliviu, kes on ainult talikülaline,» lisas Väli.

Viu-aasta pakkus linnuhuvilistele tõelist avastamisrõõmu. Üli Väli kohtas üliharuldast hiireviu albiinoeksemplari, millist pole enne nähtud. Samuti kohati suvel stepiviud, kelle Eestile lähimad pesitsuskohad on Ungaris ja Ukrainas.

Viu-aastast saab õige pea rasvatihase aasta. Tavaliselt valib ornitoloogiaühing aasta linnu tema probleemidele tähelepanu juhtimiseks, aga rasvatihasel ei tohiks erilist muret olla. Juhib ta ju linnuvaatluste edetabeliteski.

«Rasvatihane valiti aasta linnuks seetõttu, et teda tuntakse hästi, teda võib vaadelda igal ajal ja igal pool ja tänu rasvatihasele on meil võimalus tundma õppida ka kõiki teisi tihaseid. Neid on meil Eestis õige mitu liiki ja lisaks rasvatihasele saavad tuttavamaks ka kõik teised talvel söögimaja külastavad linnud,» ütles linnuvaatleja Margus Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles