Uus ravim võib koera eluiga pikendada?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märg koer.
Märg koer. Foto: Bela Szandelszky/AP/Scanpix

Teadlased on välja töötanud ravimi, mis võib pere neljajalgse eluiga nelja aasta võrra pikendada.

Ameerika teadlased on välja töötanud rapamütsiini sisaldava ravimi, millega loodetakse looma eluiga nelja aasta võrra pikendada, vahendab The Mirror. Praegu toimub katseperiood, milles osaleb 32 koera. Varem on sarnast katset läbi viidud hiirte peal ning teadlased loodavad, et ravim annab ka inimese parima sõbra peal häid tulemusi.

Washingtoni ülikooli teadlane Daniel Promislow sõnab, et kui rapamütsiin annab koertel sarnasid toimeid, siis peab meeles pidama, et tavaline suur koer võib ravimi abil elada kaks kuni kolm aastat kauem, väiksemate eluiga võib pikeneda neli eluaastat.

«Lisaks juurde tulevatele aastatele võib ravimi abil koerte tervis vanemas eas paraneda,» selgitab teadlane.

Katses osalevatel koertel kontrollitakse südametööd, imuunsüsteemi ja kehakaalu. Kuus kuud kestev uuring näitab, kas ravim aitab lisaks eluea pikendamisele kaasa ka üldisele elukvaliteeti parandamisele. Positiivsete tulemuste korral hakatakse ravimit testima kasside peal.

«Kui saame jälile, kuidas parandada koera elu kvaliteeti ja pikkust, on see kasulik nii meile kui ka lemmikutele,» selgitab Promislow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles