Inimestele mõeldud valuvaigistid – kas ohutud lemmikloomadele?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid. Foto on illustreeriv.
Tabletid. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Lemmikloomi ei tohi ravida inimestele mõeldud ravimitega enne loomaarstiga konsulteerimist.

Meeles tuleb pidada, et kõik ravimid, mis kindlas annuses on inimesele ohutud, võivad osutuda loomale mürgiseks, vahendab Ravimiamet.

Kuna lemmikud on inimestest väiksemad ja nende organismi biokeemilised protsessid on erinevad, tuleb seda loomade ravimisel arvesse võtta, vastasel juhul võib loom saada mürgistuse, maksa ja neeru kahjustused, võivad esineda seedetrakti häired. Võib esineda ka surmajuhtumeid.

Ravimiamet soovitab kodune apteek lisaks lastele ka lemmikloomade käpaulatusest kaugemale panna. Amet annab ülevaate ravimitest, mida kasutatakse, kui tundub, et loomal on valu.

Ibuprofeen

Inimesed kasutavad ibuprofeeni valuvaigisti ja palaviku alandajana. Rohtu manustatakse tihti lemmikloomadele, aga see võib lõppeda kurvalt. Prognoos paranemiseks sõltub loomale antud ravimi kogusest, tekkinud kliiniliste tunnuste raskusastmest ja ravi osutamise kiirusest. Kõige sagedasemad ibuprofeeni mürgistusele viitavad tunnused on seedetrakti ärritus, haavandid, verejooksud ja neerude kahjustus. Ibuprofeen annuses 25-125 mg/kg põhjustab koertel oksendamist, kõhulahtisust, iiveldust, isutust ja valusid kõhupiirkonnas.

Aspiriin

Aspiriini kasutatakse samuti valuvaigisti ja palaviku alandajana. On teada, et aspiriini on kasutatud koertel lühiajaliselt ägeda valu leevendamiseks. Sellise kasutamise vastunäidustusteks on hüübimishäired, hiljutine operatsioon ja samaaegne teiste ravimite kasutamine. Koerad taluvad küll ravimit paremini kui kassid, kuid pikaajaline kasutamine võib viia maohaavandite tekkimiseni. Kasside puhul on oluline teada, et nende organismi eripärast tingituna eritub aspiriin nende kehast pikka aja vältel ja nad on selle aine toime suhtes seetõttu väga tundlikud.

Paratsetamool

Tegemist on inimesele suhteliselt ohutu toimeainega. Inimestel kasutamiseks mõeldud paratsetamooli tabletis sisalduv toimeaine kogus põhjustab väiksematel lemmikloomadel tõsist mürgistust. Kassid on paratsetamooli suhtes tundlikumad kui koerad. Sagedasemad paratsetamooli mürgistusnähud koertel on iiveldus, oksendamine, isutus, valu kõhupiirkonnas, hingamise ja südametöö kiirenemine. Kasside puhul pole olemas ohutut paratsetamooi annust – neile ei tohi rohtu üldse anda.

Meeles peab pidama, et inimese ainevahetus erineb loomade omast ning enne lemmikule tableti andmist tuleb kindlasti rääkida loomaarstiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles