Hispaanias avastati kolmesarveline ürgelukas

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmise hirve suurune Xenokeryx amidalae  elas Euroopas umbes 15 miljonit aastat tagasi
Keskmise hirve suurune Xenokeryx amidalae elas Euroopas umbes 15 miljonit aastat tagasi Foto: HANDOUT/REUTERS

Hispaanias avastati kummaline kolmesarveline ürgelukas, keda arvatakse olevat kaelkirjaku iidne esivanem.

Keskmise hirve suurune imetaja, kellele pandi nimeks Xenokeryx amidalae, elas neogeeni ajastu alguses 11 kuni 15 miljonit aastat tagasi. Isaseid loomi iseloomustas kaks väikest silmade kohal paiknevat sarve ning üks T-kujuline sarv pealael.

Kaelkirjakutel on peas vähemalt kaks kõhrelist, hiljem luustuvat karvase nahaga kaetud sarve.

Hispaania Loodusteaduste Rahvusmuuseumi teadlased kirjeldasid uut imetajaliiki ajakirjas PLoS One, kasutades hästi säilinud kolju- ja hambajäänuseid.

Fossiil leiti Hispaaniast, kuid samasse sugukonda kuuluvaid palaemerycid'e on avastatud varem ka Hiinast, vahendab International Business Times.

Teadlaste sõnul aitab Xenokeryx amidalae avastamine interpreteerida arusaamist palaemerycid'ide sugukonda kuuluvate loomade evolutsiooni kohta, tuues välja kaks peamist liini.

Teadlased avastasid, et hoolimata nende kahe liini sarnasele välimusele ei ole Euraasia palaemerycid'id seotud Põhja-Ameerika dromomerycid'idega - antiloopide ja hirvede sarnaste olenditega. Selle asemel leidsid nad, et  Euraasia palaemerycid'id kuuluvad kaelkirjakutega samasse liini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles