Soomes on probleemiks saamas huntide salaküttumine

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored hundid
Noored hundid Foto: FRISO GENTSCH/AFP

Soomes on looduskaitse liidu hinnangul huntide populatsioon kasvanud mõõdukaks, kuid loomadele on ohuks saamas nende salaküttimine.

Hinnangute järgi võib Soomes praegu olla maksimaalselt 43 karja, kuid mitte vähem kui 22 karja. Soome Looduskaitse Liit hindab huntide populatsiooni suurust suhteliselt heaks, kuid kardab 2016. aastaks planeeritud küttimislubade negatiivset mõju, vahendab YLE Uutiset.

Soome Looduskaitse Liidu esimees Risto Sulkava sõnul on huntide arvukus olnud väikeses tõusus, kuid hunte mahuks Soome veel veidi rohkem.

Sulkava teatas, et huntide populatsiooni säilimise peamiseks probleemiks on saamas salaküttimine. Tema hinnangul tapavad salakütid aastas 10-20 hunti.

Samas on Soome maa- ja metsamajandusministeerium kavandanud väljastada järgmiseks aastaks 39 jahiluba. Tänavu, mil jahilubasid väljastati esimest korda, lubati küttida 29 hunti.

Loomakaitse liidu arvates võiks see arv jääda samaks ka järgmisel aastal, sest liigne küttimine tekitaks probleeme karjade dünaamikas. Kui küttida liiga palju noorloomi, võib hundikarjadel edaspidi tekkida raskusi põtradele edukalt jahti pidada.

Jahimeeste liit aga teatas, et huntide arvukus on Soomes liiga kõrge, eelkõige Helsingi ümbruses ning et hundid on murdnud varasemast rohkem põllumajandus- ja koduloomi.

Maa- ja metsamajandusministeeriumi andmeil on hundid tänavu Soomes murdnud üle 100 lamba ja üle 40 koera. Seetõttu on inimesed mures enda, laste ja koduloomade turvalisuse pärast, teatas jahimeeste liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles