Ka linnud «arutlevad» vanemakohustuste üle

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebraamadiinid moodustavad elukestvaid paare
Sebraamadiinid moodustavad elukestvaid paare Foto: Wikimedia

Teadlased tegid sebraamadiine uurides avastuse, et isegi lindudest «abikaasad» vaidlevad vanemakohustuste üle.

Hiljutise uuringuga tõestati, et üks amadiinipere vanematest hakkab pahandades häälitsema siis, kui teine ei täida oma kohustusi, vahendab portaal sciencemag.org.

Teatud linnuliigid moodustavad elukestvaid paare, kus nii isased kui emased jagavad vastutust poegade üleskasvatamise igal sammul - pesa ehitamisel, munade haudumisel ja koorunud tibude eest hoolitsemisel.

Kui jõuab kätte munade haudumise periood, on neil väga ranged reeglid haudumisvahetuste osas. Nii isased kui emased istuvad munadel võrdse aja. Kes parasjagu ei pea hauduma, läheb sööki otsima.

Et saada teada, kas need linnud «arutlevad» ka oma vanemakohustuste üle, jälgisid teadlased suures linnumajas 12 linnupaari. Nad takistasid kõikide linnupaaride isastel toidu otsingutelt õigeaegset naasmist, lubades neil tavalise 30-minutilise äraoleku asemel pesasse lennata alles 1 tunni möödudes.

Videosalvestisest on näha, et kui isaslind naaseb õigeaegselt, vahetavad partnerid normaalseid häälitsusi. Aga kui isaslind naaseb ettenähtust hiljem, vahetavad paarilised tavalisest kiiremaid häälitsusi.

Teadlased leidsid ka, et emaslindude pesast eemal viibimise aeg ei sõltunud niivõrd sellest, kui hilja tema kaasa oma vahetusse naases, vaid pigem sellest, kui palju kulus isasel pärast naasmist selgitavatele häälitsustele.

Kui hilinenud isaslind häälitses ainult natuke ehk alla 40 linnusirina, siis emaslind oli ära 20 kuni 60 minutit sõltuvalt sellest, kui kaua isane ära oli olnud. Aga kui hilinenud isaslind häälitses intensiivselt ehk tõi kuuldavale üle 40 sirina, tuli emaslind toiduotsingutelt tagasi vähem kui 30 minutiga.

Teadlaste sõnul näitab see, et linnud ei kasuta lihtsalt nö vorst vorsti vastu strateegiat, vaid tõepoolest suhtlevad omavahel - kui hilinenud isaslinnul on hea vabandus, siis emaslind vastab sellele õigeaegse pesasse naasmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles