Teadlased leidsid loomkatsetele alternatiivi

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katseklaas.
Katseklaas. Foto: Toomas Huik

Hiljuti pärjati Lushi teaduspreemiaga uued meetodid body-on-a-Chip või human-on-a-chip, mis tõrjuvad edaspidi loomkatsed välja.

Rahvusvaheline kosmeetikafirma Lush on oma tooteid tarninud 49 riiki ning on omanimelist auhinda välja andnud juba kolm aastat. Lisaks tunnustusele saavad võitjad teadustööks 651 000 eurot, vahendab portaal Pharmaceutical Processing.

Insenerid, keemikud ja biomolekulaarteadlased on kokku pannud body-on-a-chip meetodi, mis edaspidi jätab loomad katsetest puutumata. Kiibisüsteem haldab inimrakkudest pärit kudesid, millega simuleeritakse inimese ainevahetust ja kehafunktsioone, sealhulgas ainete kõrvalmõjusid.

Uuringut läbi viinud teadlane Michael Shuler sõnab, et kiibimeetod mängib ravimite (kõrval)mõjude uurimisel suurt rolli ning loodetavasti pole loomadel katselaboritesse enam edaspidi asja. Lisaks eetilistele küsimustele on paljud ravimid, mis loomade peal on olnud ohutud, inimestele kõrvalmõjusid tekitanud.

Teadlased jätkavad uuringuid, et kosmeetika ja ravimite loomade peal testimine täielikult lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles