Turvakodu tänab: Aste kassile saabus annetusi isegi välisriikidest

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buffy hoiukodus
Buffy hoiukodus Foto: MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu

Julmalt piinatud kassile, kelle operatsiooni jaoks palus  Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu abi, saabus annetusi isegi välisriikidest.

Ülemöödunud nädalal tuli Astes umbes kuuekuune pisike, räpane, lonkav ja mädaste silmadega kass inimeste juurde abi paluma. Looma olukord oli väga tõsine: parem silmakoobas oli tühi ja mädanes, lõua all oli verine haav, vasak tagumine jalg oli vigastatud, üks esimestest käppadest liigesest välja väänatud. Lisaks kõigele muule oli pisike väga kõhn ja nälginud – ta kaalus napilt üle kilo.

Kliinikus näitas röntgen õhupüssikuuli, mis oli murdnud tema jalaluu. Silma puudumist peeti samuti inimeste kätetööks.

Ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias levitatud turvakodu palvele aidata maksta kassi enam kui 200 eurot maksva operatsiooni eest reageeris väga palju inimesi.

«See on märgiks, et iga elu loeb ja et me teeme õiget asja. Teeme teie abiga, head inimesed, sest koos on lihtsam. Sügav kummardus teile, kes te abikäe ulatasite!» palus MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu juhatuse liige Edit Annusver öelda edasi kõigi turvakodu vabatahtlike nimel.

«Kolm aastat on turvakodu sellisena eksisteerinud, kuid sellist vastukaja pole varem olnud,» rääkis Annusver.

«Inimeste julmus võib olla piiritu, oleme seda kogenud. Samas viimase nädala sündmuste valguses võime aga tõdeda, et ka inimeste headus on piiritu - see ei ole siit ilmast veel kusagile kadunud! Annetusi oli ka ühe ja kahe euro kaupa, kuid väikestest summadest saavadki suured summad,» rääkis Annusver heldinult.

Annusveri sõnul ei osanud turvakodu vabatahtlikud uneski aimata, kui suure kõlapinna Aste kassi juhtum leiab.

«See on uskumatu, kuidas ühes Saaremaa väikeses asulas väikese loomaga juhtunu puudutab inimesi üle maailma. Jah, just üle maailma, sest Buffyle elatakse kaasa ka piiri taga,» rääkis Annusver.

«Tohutult palju annetas ka vene rahvusest inimesi. Ei kujutagi ette, kust nemad olid uudist lugenud,» märkis turvakodu esindaja.

Buffyks ristitud kassile tehti operatsioon – tema vasak tagumine jalg amputeeriti, kuna kuul oli purustanud luu nii, et selle kokkulappimine oli võimatu. Lõua all oli samuti haav, mis vajas õmblemist.

Juba esimese 24 tunniga alates palve avalikustamist laekus nii Eestist kui välisriikidest nii palju vahendeid, et lisaks Buffyle saab nüüd abistada veel kahte kassi, kelle iluoperatsioonid on jäänud rahapuudusel tegemata.

Tänu Buffy vajadustest rohkematele annetustele saab nüüd Mustikal kinni õmmelda silmakoopa, mis tal on herpese tõttu väga kole. Ja ka Pässi külmakahjustustega kõrvadele, millel tekib pidevalt põletik, on nüüd võimalik operatsioon teha.

Buffy tervisliku seisu kohta ütles Annukver: «Kõik saab korda, see on nüüd kindel. Ja küll tasapisi parandab aeg ka pisikiisu hingehaavad.»

Aste kassipiinaja on seni veel tabamata. Turvakodu esitas möödunud nädalal politseile avalduse koos asitõenditega ning politsei alustas antud juhtumi kohta menetluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles