Linnavalitsus surus loomade hoiupaiga jõuga Paljassaarde

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus loomade hoiupaik rajatakse Paljassaare tee 85 krundile, mis võeti linnaosavalitsuse käest ära ja anti keskkonnaameti valitsemisele.
Uus loomade hoiupaik rajatakse Paljassaare tee 85 krundile, mis võeti linnaosavalitsuse käest ära ja anti keskkonnaameti valitsemisele. Foto: Tairo Lutter

Kui Põhja-Tallinna valitsus ei nõustunud loomade hoiupaiga rajamisega linnaosa territooriumile, võeti väljavalitud krunt nende käest lihtsalt ära ja anti keskkonnaameti valitsemisele.

Linnavalitsuse vastav otsus tehti just sellel nädalal, kui linnaosavanem Karin Tammemägi oli puhkusel ja Eestist ära. Just tema seisis kõige ägedamalt vastu keskkonnaameti plaanile rajada uus hoiupaik Paljassaarde, linnuhoiuala ja Pikakari supelranna naabrusse.

«Eks seda ikka juhtub, et kui linnaosavanem on ära, siis surutakse läbi selliseid asju, mis linnaosa seisukohalt ei ole kõige õigemad,» tõdes Tammemägi eile.

Uut hoiupaika vajab linn seetõttu, et praegune hoiupaik asub Viljandi maanteel rendiruumides. Need on küll spetsiaalselt hoiupaiga jaoks ehitatud, kuid linn ei saavutanud nende omandamiseks praeguse omanikuga kokkulepet.

Vahepeal taheti uus hoiupaik rajada Nõmmele Raba tänavale, kuid see plaan jäi ümbruskonna elanike vastuseisu tõttu katki. Seejärel valis linna keskkonnaamet välja Paljassaare tee 85 asuva krundi. Põhja-Tallinna valitsuselt paluti hoiupaiga rajamiseks nõusolekut, kuid linnaosavalitsus oli sellele resoluutselt vastu.

Esmapilgul on uus asukoht hoiupaigale igati sobiv. Paari lagunenud hoonega suure krundi lähedusse jääb vaid üks elamu. Otse tulevase hoiupaiga kõrvalt möödub ka ainus tee, mis viib Pikakari randa ja Paljassaare linnuhoiualale. Just nende kohtade pärast linnaosavalitsus muretsebki.

«Meie hinnangul on see territoorium loomade hoiupaiga jaoks liiga väike. Sealsamas kõrval on linnukaitseala ja Tallinna Linnuklubi on andnud oma hinnangu, et kaitseala jaoks see hea ei ole,» rääkis Tammemägi.

«Aga nüüd, kus see on tehtud, seame kindlasti hoiupaiga rajamisele omad tingimused. Tegemist on ju puhkealaga ja kui seal kostab pidevalt koerte haukumist, käib koerte jalutamine ja ujutamine, siis see pole puhkeala jaoks kõige sobivam,» lisas ta.

Tammemägi sõnul on Paljassaares kõige suurem mure siiski see, et seal pole ruumi koertega jalutada.

«See tähendab, et nad peavad tulema oma territooriumilt välja, linnukaitsealale või siis Pikakari randa. Oleme väga palju investeerinud, et teha sellest paigast ilus puhkeala, ja loomade hoiupaik toob siia kahtlemata omad riskid kaasa. Ma arvan, et hea otsimise peale oleks leitud Tallinna territooriumil hoiupaigale mõni sobivam koht,» märkis ta.

Keskkonnaametit kureeriva abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on ametnikevaheline vastasseis mõnikord paratamatu. «Eks linnaosavanem kaitseb eelkõige linnaosa huvisid, aga keskkonnaamet peab lahendama kodutute loomade probleemi kogu linnas,» lausus ta.

Sarapuu lisas, et Paljassaare tee 85 polnud esimene variant, mida kaaluti, kuid aeg surus takka ja otsus tuli lõpuks ära teha.

Keskkonnaamet kuulutas juba kevadel välja riigihanke hoiupaigale uue operaatori leidmiseks, kuid uue hoiupaiga valmimisega kaasnevate probleemide tõttu oldi sunnitud senise operaatoriga lepingut pikendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles