Põnevaid fakte kasside kohta

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass.
Kass. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kassidest on kujunenud inimesele ühed suurimad neljajalgsed sõbrad, kui palju me aga kodus olevatest lemmikutest päriselt teame?

Portaalid Mother Nature Network ja Animal Planet järjestasid põnevad faktid meie kaslastest sõprade kohta. 

1. Kasse kõrgused ei heiduta

1963. aastal saadeti Prantsusmaal kosmosesse esimene kass. Meedias Astrocatiks ristitud kass Felicette saabus elu ja tervise juures Maa peale tagasi. Ilmselt ei saa iga inimene oma kassi kosmosesse lennutada, ent paljud kassiomanikud teavad, et lemmikutele pole ka kõige kõrgemate riiulite peale ronimine mingiks probleemiks.

2. Kaslased magavad kaks kolmandikku päevast

Ilmselt on ette tulnud hetki, kus iga kassiomanik on hommikul tööle minnes kadestavalt lemmiku diivanil lesimist vaatama jäänud ja ohates oma kohustusi täitma tõtanud. Üheksa-aastane kass on oma elust maha maganud ligi kuus aastat. Suure tõenäosusega on kassil kodus oma meeliskoht välja kujunenud. Hea on kontrollida, et magamisase ei kõigu ega ole muidu ebaturvaline. Tõsi, kassid ei kuku magades küll tihti ümber, aga unine loom ei pruugi alati neljale käpale maanduda.

3. Kassidel on inimestega sarnased emotsioonid

Kassi ajus olev hallollus on sarnane inimajuga. Teadlased kinnitavad, et kassid tunnevad inimestega sarnaseid emotsioone, näiteks viha, depressiooni, õnne ja erutust.

4. Kassid suudavad väga kõrgele hüpata

Meie neljakäpalised sõbrad suudavad hüpata lausa viie kehapikkuse kõrgusele. Mida see kassiomanikule tähendab? Kappidelt tasub väärilised lauanõud kindlate uste taha panna.

5. Kasse saab kloonida

Juhul kui rahakotis eurosid kipub üle olema, võib oma sõpra kloonida. 2004. aastal klooniti esimene kass, kes ristiti Little Nickyks. Maine Cooni tõugu kassi kloonimine maksis omanikule üle 46 000 euro.

6. Kassidel on sisemine GPS-süsteem

Kassid suudavad enamasti tee koju leida. Ekspertide sõnul oskavad loomad lausa sadade kilomeetrite kauguselt soojade koduseinte vahele tagasi tulla.

7. Kasse saab õpetada tualetti kasutama

Treenerite sõnul on võimalik looma õpetada inimeste tualetti kasutama, isegi selgeks teha, et pärast on viisakas vesi peale tõmmata.

8. 1995. aastal leiti Taanist roosa kasukaga kass. Alguses arvati, et tegemist on muteerunud geenidega, hiljem leidsid teadlased, et karva värv muutus vee väga kõrge vase sisalduse tõttu.

9. Kassi süda lööb inimese omast ligi kaks korda kiiremini. Ühes minutis lööb kassi süda 110-140 korda.

10. Kõige viljakam kass maailmas oli Dusty, kellel sündis elu jooksul 420 poega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles