IUCN: Jääkarude arvukus võib aastaks 2050 väheneda 30% võrra

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru Amsterdamis Artis Loomaaias
Jääkaru Amsterdamis Artis Loomaaias Foto: UNITED PHOTOS/Reuters

Rahvusvaheline Looduskaitseliit IUCN ennustab värskelt avaldatud raportis, et globaalne soojenemine võib vähendada 2050. aastaks jääkarude arvukust rohkem kui 30 protsendi võrra.

Kõige uuemad andmed annavad tunnistust sellest, et kliimamuutused ohustavad tõsiselt jääkarude ellujäämist tulevikus ning meie planeet ei ole kunagi varem sellise ohuga silmitsi seisnud, märkis  IUCN peadirektor Inger Andersen.

IUCNi hinnangul on praegu maailmas jääkarusid 22 000 kuni 31 000 vahel, kuid prognoositust kiirem Arktika merejää sulamine kujutab nende populatsioonile suurt ohtu. Peamiselt hülgeid toituks tarbivad jääkarud peavad jahti jää peal ning madal temperatuur on oluline ka nende paljunemiseks.

Iga-aastane viis kuud või rohkem kestev jäävaba periood pikendab jääkarude paastuaega ning mõnes piirkonnas võib koguni põhjustada nälgimist. Arktika soojenemine võib põhjustada ka jääkarude elupaikade vähenemist ja saakloomade haigestumiste sagenemist.

Vastavalt viimastele merejää prognoosidele on suured piirkonnad Kanada Arktika saarestikus 21. sajandi lõpuks jäävabad üle viie kuu ning mujal Arktikas võib viie kuu piiri ületamine toimuda juba 21. sajandi keskel.

Jääkarud on olnud oluline elatis põlisrahvastele ning suurimate kiskjatena on nad olulised Artika ökosüsteemi tasakaalu säilitamisel, märgib IUCN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles