Video: Karakali pojad tulevad urust esimest korda maailma uudistama

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oregani Loomaaia 6-kuune karakal esimest korda maailma uudistamas
Oregani Loomaaia 6-kuune karakal esimest korda maailma uudistamas Foto: Oregan Zoo/ Instragram

Väikese ilvesega sarnanevad karakali 6-kuused pojad tulid Oregali loomaaias oma ema saatel esimest korda urust välja maailma avastama.

Pisikesed karakalid uudistasid oma suurte silmadega ümbritsevat ning hiilisid ja hüplesid ettevaatlikult ema kannul. Vaprad kaslased lasid kuuldavale ka neile iseloomulikke häälitsusi.

Karakalid on Vikipeedia andmeil peamiselt ööloomad, kuid talvel ja kevadel liiguvad nad ka päeval. 11 kuni 13 kilo kaaluvad loomad sarnanevad ilvesega ja sellepärast on neid nimetatud ka kõrbeilvesteks, kuid nad ei ole siiski lähisugulased.

Iseloomulike kõrvatuttidega väikest kasvu kaslased elavad Aafrika kõrbetes ja savannides, Araabia poolsaare kõrbetes ning Kesk- ja Ees-Aasiast kuni Ees-Indiani. Looduses meeldib neile elada okassea- või rebaseurgudes.

Saaki (peamiselt närilisi ja damaane) ei aja nad taga, vaid püüavad tabada mõne pika kuni 4,5 meetri pikkuse hüppega. Nad söövad ka siile, okassigu, roomajaid, putukaid, noori jaanalinde, väikekiskjaid ja väiksemaid antiloope.

Ronimises ja hüppamises on karakalid väga osavad. Nad võivad püüda lendavat lindu või õhku tõusvast linnuparvest korraga koguni mitu lindu.

Vanasti dresseeriti Indias ja Iraanis karakale jahiloomadeks. Inimesega harjuvad nad suhteliselt kergesti ja USAs peetakse neid ka koduloomadena.

The 6-week-old caracal kittens have ventured out with mom for the first time!

Posted by Oregon Zoo on 23. oktoober 2015. a.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles