Lemmikloomad tööl: Demineerimiskoer Miku

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüdav lõhkeaine pärines leitud mürsust.
Müüdav lõhkeaine pärines leitud mürsust. Foto: Lauri Kulpsoo

12-aastane ja nüüdseks juba kolm aastat pensionil olev demineerimiskoer Miku on tööd teinud nii Eestis kui ka Afganistanis.

Erru läinud Miku on harjunud võõras keskkonnas tööd tegema, selgitas Põhja-Eesti demineerimisgrupi demineerija Indrek Samm ETV hommikusaatele «Terevisioon» kui tubli koer tahtis stuudios otsimisretkele asuda.

Miku on üks kümnest koerast, kes on missioonidel käinud, ent paraku on Miku hetkel ainsana elus. Koer on teeninud nii Eestis kui ka Afganistanis.

Samm sõnas, et sai Miku siis, kui too oli kahekuune ning kohe algas töö. «Kohe erialast tööd ei alustata, algul on sotsialiseerumine,» selgitas ta, lisades, et ennekõike tuli harjutada koer harjumist inimestega. Kuue ja seitsme kuu vanuselt hakkas tubli koer otsimistega tegelema, kusjuures alguses oli sihtmärgiks pall. «Kuskil ühe aasta jooksul peab koer olema valmis tööd alustama,» selgitas Samm.

Afganistanis kontrollisid Samm ja Miku lennuväebaasi väravas lõhkeainet, mis ei erinenud tavalisest autode läbiotsimisest. Sammu sõnul ei olnud tal küll Miku pärast otsest muret, küll aga oli olukord stressirohkem, sest juhtus ka seda, et baasidesse lasti mürske.

Demineerimiskoer peab olema aktiivne ning ei tohi iseloomult olla arg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles