ETV video: Tiina Toomet uurib, miks kassid kardavad värsket kurki

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurk.
Kurk. Foto: Urmas Luik / Postimees

Inimesed on sotsiaalmeediasse postitanud videoid, kus kassid ehmatavad kurkide peale. 

ETV saatesse «Ringvaade» kutsutud veterinaar Tiina Toomet tegi katse, kas kassid tõesti kardavad kurki. Toometi stuudiosse kaasa võetud Maksim ei tee kaasa võetud kurgi, hapukurgi ja kõrvitsa peale teist nägugi. Toometi sõnul arvas ta algul, et kassil seostub kurkidega ebameeldiv emotsioon, ent kuna videosse oli kokku pandud mitu erinevat kassi, ei pidanud see arvamus paika. 

Toomet tegi sarnase katse ka Maksimi peal. «Panin talle pärast sööki selja taha salaja kurgi, ta ei reageerinud. Siis proovisin seda kõrvitsaga, ka see ei toiminud,» selgitab Toomet. Veterinaari sõnul võib üles filmitud kasside kartust selgitada sellega, et kassidele ei meeldi uued situatsioonid ja uued asjad. «Ilmselt oleks need kassid hüpanud ka muude asjade peale,» arvab Toomet.

Ebakindel kass võib tihtilugu esimesena rünnata. «Kõik, mida tõlgendame kurjuse või hirmuna, on tegelikult ebakindlus,» selgitab veterinaar, lisades, et kassid, keda inimesed peavad kurjaks, ründavad just lootuses, et siis ei tulda neile enne kallale. Kartliku kassi puhul võib kasu olla feromoonist, mis aitab loomal üle olla uuest situatsioonist või pereliikmest. 

Võib arvata, et kui üks inimene leidis, et tema kass kurki kardab, pani see ka teised katsetama ning nii levis see üle maailma.

Vaata ka kõnealust videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles