Pensionieas narkokoer õppis avastama eurosid, dollareid ja rublasid

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto teenistuses olevast saksa lambakoerast on illustratiivne
Foto teenistuses olevast saksa lambakoerast on illustratiivne Foto: /Caters News Agency

Narkokoer, kes pidi pärast pikka teenistusaega saadetama pensionile, õpetati erilise nina tõttu avastama peidetud dollareid, eurosid ja rublasid.

Zara asus teenima Saratovi tollis ning erinevalt suuremast osast oma neljajalgsetest kolleegidest on ta koolitatud otsima suuri rahasummasid, mitte narkootikume või lõhkeaineid. Sellise spetsialiseerumisega koeri võib maailmas üles lugeda n-ö ühe käe sõrmedel, kirjutab ajaleht Komsomolskaja Pravda.

Täiselujõus Zara on praegu kaheksa-aastane ning uue pensionieani on tal nüüd veel vähemalt kolm aastat.

Viimasel ajal on Zaral tulnud palju tööd juurde, sest Venemaal on kasvanud deklareerimata valuutavedu üle piiri, peamiselt lennujaamade kaudu, rääkis Saratovi tolli ülema asetäitja Denis Nikolajev.

Zara karjäär algas 2010. aastal, mil ta hakkas otsima narkootikume ja oli selles töös neli aastat üsna edukas – tema arvel on mitmeid suurte narkootikumikoguste avastamisi. 2014. aastal saadeti ta aga Moskvasse künoloogia keskusesse ümberõppele tuvastama lõhna abil paberraha.

Seal õppis ta eristama dollareid, eurosid ja rublasid nende trükkimiseks kasutatud värvi lõhna järgi.

Koerajuht Dmitri Ivanajevi sõnul ei olnud õpetamine keeruline – kõik toimus mängimise käigus. Koerajuht peitis ära Zara lemmikpalli ning koer otsis seda lõhna järgi. Seejärel lisati palli juurde raha. Kui Zara harjus raha lõhnaga, eemaldati pall ning ta hakkas peidikutest otsima raha. Kui ta selle leidis ja asetas märguandeks käpa peidikule, kiideti teda ning preemiaks sai ta mängida palliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles