Kuidas kodurotti treenida?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott maiustamas
Rott maiustamas Foto: SCANPIX

Rottidele meeldib oma peremehi rõõmustada ning neile ei meeldi, kui neid üksi igavlema jäetakse. 

Rottidele trikkide õpetamine nõuab valmisolekut mõlemalt osapoolelt. Ennekõike muudab koos trikkide õppimine inimese ja looma sidet tugevamaks, lisaks parandab see lemmiku elukvaliteeti, vahendab portaal Rat-care.

Enne trikitama hakkamist tuleb looma tundma õppida ning varuda aega. Nooremad rotid võivad õppimiseks rohkem valmis olla, aga nende tähelepanu püsib ühel asjal vähe aega. Vanematel rottidel püsib tähelepanu kauem, aga nende füüsiline ettevalmistus võib olla nõrgem. Samas ei pea muretsema, et vanemad rotid trikke ei õpi.

Looma tuleks tunnustada mitte tulemuse, vaid omavahel aja veetmise eest. Oluline on enda ja lemmiku vahel tekitada sõbralik side. Juhul kui loom õppida ei taha, võiks mõelda, mis lemmikut võiks motiveerida või milline on suhe loomaga. Põhjused, miks loom ei pruugi õppida on näiteks valitud vale aeg, liiga tihti treenimine või vale tasustus.

Triki õppimise ettevalmistus nõuab looma maitse tundmist. Selleks, et rott jookseks kiiremini, hüppaks kõrgemale ja kaugemale, nõuab õiget maiust ja tasustust. Pakkuda võib herneid, päevalilleseemneid, jogurtit või kuivatatud banaani.

Treening peab ennekõike loomale huvi ja mõnu pakkuma, seega tuleb õppimine muuta mänguliseks.

Alustuseks võib õpetada loomale kutsumise peale kohaletulekut. Oluline on rotile õpetada, et kindel heli viib tasustuseni, loom peab seejuures õigel ajal õigesse kohta tulema. Roti kutsumisel peab maius juba valmis olema ning kutsuv hääl peab olema positiivne ja pehme.

Kui rott kohale jõuab, tuleb talle maiust pakkuda ning teda kiita. See annab rotile positiivse signaali ning ta tuleb edaspidigi.

Kui rott on põhilised trikid selgeks õppinud, võib kaaluda raskemate ülesannete õppimist. Keerulisemad trikid vajavad rohkem aega ja kannatust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles