Video: Rootsis filmiti kajaki ümber ujuvaid delfiine

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiin ujumas Atlandi ookeanis
Delfiin ujumas Atlandi ookeanis Foto: /© NHPA/Photoshot

Läänemere jaheda temperatuuriga kohanenud delfiinid on Rootsi vetes muutunud sagedasteks külalisteks, keda on nüüd õnnestunud väga lähedalt pildistada ja filmida.

Bioloog Per Bengtson filmis oktoobris video delfiinidest, kes uudishimulikult ümber tema kajaki ujusid.

«Need ei olnud meie, kes leidis delfiinid. Nad leidsid meid,» kirjutas Bengtson.

Zooloog Mats Amundin kommenteeris ajalehes Kvälls Posten, et Rootsi vetesse eksinud delfiinid on võimelised siin ka sügisel elama. Läänemeres ujub palju heeringaid ja muid delfiinidele meelepäraseid maiuspalasid.

Tundub, et delfiinid leiavad toitu ka madalast veest, sest neid on korduvalt kohatud ranna lähedal.

Amundini sõnul on jahedama veega kohanenud delfiinidel paksem rasvakiht kui troopiliste merede loomadel.

Zooloogi arvates ei ole siiski hea, et delfiinid kui võõrliik siinsete oludega kohanevad, kuna nad on ohuks pringlitele.

Två flasknosdelfiner på tillfälligt besök

”Det var inte vi som hittade delfinerna. De hittade oss. Det är en gåshudsupplevelse som jag alltid kommer att bära med mig”, berättar Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, som håller i kameran. Se filmen från mötet med delfinerna under en stilla höstpaddling i Östersjön. Flasknosdelfinerna är på tillfälligt besök i Östersjön och letar sig förhoppningsvis ut till saltare och varmare hav när vintern kommer. Men det finns en mindre val som faktiskt bor i Östersjön. Tumlaren är starkt hotad och ganska okänd. Läs mer om valen som lever i våra svenska vatten: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/tumlaren-maste-skyddas Efterlysning! Har du eller någon du känner sett tumlare under året så rapportera in det till Naturhistoriska riksmuseets forskare på http://www.gbif.se/tumlare/index.php/report/create Dela gärna detta vidare!

Posted by Naturskyddsföreningen on 9. november 2015. a.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles