Jõelähtme vallas lõigati hobusel pool lakka maha

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äralõigatud lakaga Roko
Äralõigatud lakaga Roko Foto: Merike Kahu

Harjumaal Jõelähtme vallas elav Merike Kahu sai hingedepäeval, 2. novembri õhtul kurva üllatuse osaliseks, kui tema hobusel Rokol oli ära lõigatud kaela pealt pool lakka.

Kahu polnud esialgu teadlik, et Saaremaal lõigati septembri algul mitmel pool hobustelt jõhve, kusjuures kurjategijate käekiri oli sarnane: lõigati ära põhiline osa sabast ja lakast, alles jäeti vaid peenike salk. Kääridest ei pääsenud ka ponid.

Kahu lähistel elavad hobusekasvatajad polnud midagi kahtlast märganud ning paljud tuttavad polnud Saaremaal tegutsevast «käärimaffiast» teadlikud.

Sõpradega aru pidanud Kahu võttis ühendust politseiga. «Tahtsin teada, kas selliseid asju on meie kandis varemgi juhtunud,» rääkis Kahu. Selgus, et Roko oli esimene ja see pani Kahu kõiki ümbruskonna hobusekasvatajaid ja sõpru-tuttavaid valvsusele manitsema.

Kahu kodukoha piirkonnas elab  ligi 20 hobust ning põhjust muretsemiseks on. «Siiani ei tea, kas need Saaremaa kurjategijad on end nüüd siin sisse seadnud või tegi seda juhuslik möödakäija,» mõtiskleb Kahu, kelle sõnul oldi eile juba hirmul, kas äkki nüüd võetakse hobusel saba maha.

«Olgem positiivsed, vähemalt on talv tulekul ja lakk kasvab kiiremini tagasi,» püüab Kahu rõõmsamat nooti säilitada.

Ida-Harju konstaabliosakonna vanem Kairi Ränk sõnas, et suhtles eile loomaomanikuga ning hetkel on juhtumi asjaolud kontrollimisel ja info täpsustamisel. «Meie piirkonnas on selline teade esmakordne. Kui inimene märkab, et tema hobuse saba või lakka on kahjustatud, siis võib ta pöörduda politsei poole. Karistus hobuse saba või laka kahjustamise eest on maksimaalselt 300 trahviühikut või arest.»

Hobuste jõhve kasutatakse muusikariistade tööstuses näiteks soome viiekeelsete väikekannelde keeltena. 

Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse kodulehe andmetel kasutatakse hobuste saba- ja lakajõhve ka madratsite täitmiseks ning harjade, pintslite ja luudade valmistamiseks. Mõningatel andmetel on tehtud jõhvidest isegi lõnga ja riiet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles