Galerii: loomaaia lumeleopardid pidasid nimepidu

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna oli Tallinna loomaaias tähtis päev, emadepäeval sündinud irbise preilile anti nimi- Nala.

Nimekonkursile laekunud 459 nime hulgast leiti sobivaim hääletamise teel, milles osalesid loomaaia töötajad. Enim toetust kogus nimi Nala. 

Loomaaia külastajad said täna targemaks nii lumeleopardijuttu kuulates, ekskursioonigrupiga ühinedes, filmi vaadates kui ka looma käitumist jälgides. 

Tallinna loomaia teatel oli pisike lumeleopard kahjuks ise haigeks jäänud ja ravis soojas sisepuuris oma kõrva. Täiskasvanud irbisepere aga oli aga liikvel.

Irbised ehk lumeleopardid (Unica unica) on kõrgmäestikes igilume piiril elavad kaslased, kelle arvukus looduses on 5000-6000 isendi ringis. Kesk-Aasia kõrgmäestikes võib neid kohata 12 riigi territooriumil, kuid salaküttimine ja häirimine on teinud neist vägagi ohustatud liigi.

Irbised on kaslased, kellel on nii suurte kui väikeste kasside tunnuseid: näiteks söövad nad suurte pantrite eeskujul saaklooma liha rebides, samas nurruvad sisse- ja välja hingates nagu väikesed kassid. Elamine kõrgmägedes eeldab häid kohastumusi, näiteks vere kõrget hapnikusisaldust, head ja sooja karvkatet, laia käppa lumel liikumiseks, tugevat lihaskonda ja pikka saba kuni 15-meetristel hüpetel tüürimiseks.

Uluksõralisi põhitoiduna kasutades on irbiste liikuminegi aastaajaliselt kitsedest ja mägilammastest sõltuv. Tallinna loomaaias on lumeleopardid elanud 1964. aastast alates ja korduvalt ka järglasi andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles