Mida teha, kui koer jääb pimedaks?

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakatel koertel on silmanägemise halvenemine või pimedaks jäämine väga sage probleem
Eakatel koertel on silmanägemise halvenemine või pimedaks jäämine väga sage probleem Foto: Aili Ohlau

Pimedaksjäämine on koera omanikule märksa raskem elumuutus kui loomale endale, arvab Pet City veterinaardoktor Heli Säre.

Koertel on teisigi meeli, mis aitavad kaduva silmanägemisega kohaneda ja oma eluga hakkama saada. Nägemine on koertel tähtsuselt kolmas meel kuulmise ja haistmise järel.

Säre soovitab, et pimedaks jääva looma omanikud ei näitaks oma käitumisega välja tekkinud olukorra traagikat. Koerad tunnetavad oma peremehe seisundit suurepäraselt ja tema mure ning stress võib otseselt kanduda ka koertele. Just sellepärast tuleb oma lemmikusse suhtuda samamoodi nagu varem.

Päris muutusteta koerte käitumine siiski pole. Nägemist kaotavad koerad muutuvad kohmakaks ja põrkavad kodus vastu mööblit.  Nad võivad muutuda ka kergemini ärrituvaks ja ehmuda, kui neid paitama minna.

Abinõud toimetulekuks

On olemas palju mooduseid, mida kombineerides saab aidata oma lemmikul uue olukorraga kohaneda.

Esmalt tuleks tasapidi asendada tavapärased käega märguanded verbaalsete käsklustega. Kui varem andsite koerale lamamiskäskluse näiteks põrandale osutades, siis nüüd tuleb üle minna suulisele käsklusele. Rääkimine aitab üldse koera turvatundele kaasa, sest nii teab ta pidevalt seda, kus te parasjagu asute.

Oluline on rääkida oma lemmiku pimedusest ka tuttavatele, et nad oskaksid loomaga käituda. Kui pimedaks jäänud koerale läheneb aga võõras inimene, siis tuleks tal lubada esmalt nuusutada võõra käsi ja alles siis lasta inimesel looma puudutada.

Kodus on oluline eemaldada oma koera teelt ohtlikud objektid, näiteks teravad nurgad või mänguasjad, mis võiksid pimedale koerale ohtlikuks osutuda. Samuti tuleks takistada tal üksinda treppide juurde sattumast.

Koera veeanum, sööginõud, voodi ja lemmikmänguasjad tuleb hoida alati samades kohtades, nii on koeral võimalus neid ise üles leida.

Väga oluline on arendada oma koera teisi meeli. Müügile on tulnud õnneks üha enam mänguasju, mille abil saab arendada koera lõhna- või kuulmismeeli. Näiteks mänguasjad, mis teevad piiksuvat häält või mille sisse peita maiust, et ta lõhnameelt arendades siiski mängida ja rõõmu tunda saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles