Hoolimatu omanik viskas kassipojad prügikasti

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva õhtul rippus nelja väikese karvakera elu juuksekarva otsas, päev hiljem oli asendusema nad omaks võtnud ning toitis poegi hoolega.
Esmaspäeva õhtul rippus nelja väikese karvakera elu juuksekarva otsas, päev hiljem oli asendusema nad omaks võtnud ning toitis poegi hoolega. Foto: Erakogu

Esmaspäeva hilisõhtul sai MTÜ Virumaa Loomasõbrad eestvedaja Mariliis Martõnova äreva teate, et Tapal on ühest prügikastist leitud veega täidetud kilekott, mille sees neli äsja ilmavalgust näinud kassipoega.

“Midagi nii jõhkrat pole ma elus veel näinud, see võttis lausa jalad alt,” rääkis Martõnova, kes kohale jõudes leidis eest läbimärjad alajahtunud kassipojad. Tema sõnul olid nabanöörid veel verised, millest ta oli järeldanud, et pojad võivad olla vaid mõne tunni vanused.

Ta tõi kassipojad enda koju Rakverre, kus nende kuivatamisega tükk aega vaeva nägi – kui kassipoja kehatemperatuur langeb alla 38 kraadi, ei suuda loom enam toitu seedida ja sureb. Kiiresti tuli leida ka asendusema, kes pojad oma hoole alla võtaks. Pärast mõningasi otsinguid üks sobiv kandidaat leiti, kuid kassiema keeldus pisikesi omaks võtmast.

Nii toitis Martõnova kassipoegi ise öö läbi. Hommikul leiti ka sobiv asendusema. “Veel eile (teisipäeva – toim.) õhtul sain kinnitust, et emakass hakkas poegi kasima. Nüüd on ka üsna suur lootus ja tõenäosus, et pisikesed ellu jäävad,” rääkis naine.

Kui kassipojad iseseisvaks saavad, tuleb neile kodu leida. Martõnova sõnul ei tohiks sellega probleeme tekkida.

Kaks nädalat tagasi sõitis ta keset ööd Tartu kanti, sest keegi oli kassipojad kotiga metsa visanud. Ka neile pisikestele leiti asendusema ja Martõnova ütles, et kõigil on juba kodudki olemas, kuigi kassipojad peavad veel mõnda aega ema juures kosuma.

Küll aga avaldas ta lootust, et inimene, kes Tapal sellise teoga hakkama sai, ka karistada saaks. “Ma tean, kes ta on, ja tahaksin väga tema nime ka avalikkusele hõisata, aga me ei saa kedagi süüdistada enne, kui teda pole süüdi mõistetud,” lausus naine.

Martõnova on juba ligi kolm aastat loomi aidanud, kuid varem ei ole juhtunud, et asjasse peab sekkuma politsei. “Esialgu küll politsei ütles, et nad ei saa midagi teha, aga nüüd on see asi menetlusse võetud. Mina enne rahule ei jää, kui asi on lahendatud,” rääkis Mariliis Martõnova.

Ida prefektuuri pressiesindaja Olja Kivistik ütles, et Rakvere politseijaoskond alustas väärteomenetlust loomakaitseseaduse järgi, mille alusel saab inimese, kes paneb looma suhtes toime lubamatu teo, vastutusele võtta. See tähendab inimesele rahatrahvi kuni 200 trahviühikut.

“Looma suhtes lubamatu tegu on looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi põhjustav tegu, nagu looma sundimine talle üle jõu käivatele pingutustele, loomavõitluse korraldamine, looma hülgamine või abitusse seisundisse jätmine, loomale kannatusi põhjustav aretustegevus ja muu niisuguste tagajärgedega tegu,” selgitas Kivistik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles