Tallinna loomaaed otsib lumeleopardile nime

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeleopard Tallinna loomaaias.
Lumeleopard Tallinna loomaaias. Foto: Küllike Rooväli

Selle aasta 10. mail sündis Tallinna loomaaias lumeleopardikutsikas, kes aga tänaseni on nimeta.

Lumeleopardil on suurte kaslaste ehk pantrite kui ka väikeste kasside tunnuseid: keha mõõdud ja ümmargused pupillid lähendavad pantrile, sisse- ja väljahindamisel nurrumine, kehaehitus ja käitumine viitab kassile. Kõrgmägede äärmuslikes tingimustes hakkama saamiseks on lumeleopardil mitmeid kohastumusi: punaliblede rohkus veres võimaldab siduda paremini hapnikku kõrgmägede hõredas õhus, tihe karvakasukas peab hästi sooja, madalad jõulised käpad ja hästiarenenud rinnalihased võimaldavad teha pikki hüppeid, pikk saba aitab hüppel hoida tasakaalu ja ümber kere keeratuna annab lisasooja.

Lumeleopardi ehk irbist on looduses ligi 5000-6000 isendit. Sise-Aasia kõrgmäestikes leiab lumeleopardi 12 riigi territooriumil, aga salaküttimine ja saakloomade arvukuse vähenemine on teinud temast eriti ohustatud liigi.

Tallinna loomaaias on lumeleopardid elanud 1964. aastast alates ja korduvalt ka järglasi andnud.

Loomaaed loodab, et väike ja veel nimeta lumeleopard saaks endale toreda ja suupärase nime, mis oleks seotud ka liigi levima või eluviisiga. Nime valivad loomaaiatöötajad pakutute seast.

Konkursil parimaks tunnistatud nime esitaja saab kingituseks loomaaia aastakaardi kogu perele, mille väärtuseks on 100 eurot. Nime saab pakkuda 11. oktoobri südaööni.

Lumeleopardikutsika nimi tehakse teatavaks lumeleopardi päeval Tallinna loomaaias laupäeval, 24. oktoobril 2015.

Oma nimevariandi saad esitada siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles