Nädalavahetusel saab anda panuse rahvusvahelisse linnuvaatlusesse

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud
Rändlinnud Foto: Margus Ansu

3. ja 4. oktoobril toimuvad traditsioonilised rahvusvahelised linnuvaatluspäevad EuroBirdwatch 2015, mille õnnestumisse saavad vaatlusandmete ja fotodega anda oma panuse ka Eestimaa linnuhuvilised.

Rahvusvahelise linnuvaatluse projektis osalemiseks tuleb eeloleval nädalavahetusel jälgida lindude tegutsemist ning edastada andmed Eesti Ornitoloogiaühingule. Vaatlusandmete ankeedid avatakse ühingu kodulehel eeloleval laupäeval.

«Peamine on see, et kirja pannakse vaid need liigid, mida suudetakse tuvastada,» toonitas tänavuste linnuvaatluste Eesti koordinaator Riho Kinks. «Ja kui näiteks ei tunne ära, mis hanega on tegemist, siis tuleks vaatlusandmetesse sisestada lihtsalt hani,» lisas ta selgituseks.

Kinksi sõnul võib vaatlusi teha iseseisvalt nii oma koduaias kui  pikemal linnuretkel või konkreetsetes kohtades kogenud linnuvaatlejate juhendamisel.

Laupäeval, 3. oktoobril on juhendajaga linnuvaatlused  Pärnus, Pärnumaal Sindis, Hiiumaal Orjaku linnutornis ja Tartumaal Ihastes.

Lisaks oodatakse laupäeval fotograafe ning huvilisi pildistama ja vaatlema aasta lindu – hiireviud kolmes kohas: Läänemaal Põõsapea neemel, Pärnumaal Lao endise linnujaama juures ja Tartumaal Mehikoorma tuletorni juures. Lisaks viudele on seal võimalik uudistada ka rändlinde.

Pühapäeval saab klubi Estbirding juhendamisel vaadelda linde Läänemaal Põõsaspea neemel. Lisaks korraldatakse linnuvaatlus Tahkuna poolsaarel.

3. ja 4. oktoobril saab päikesetõusust loojanguni vaadata värvuliste rännet ja tutvuda nende rõngastamisega Kabli linnujaamas Pärnumaal.

«Linnuvaatlusretk toimub ka Tallinnas, kuid selle päev ja koht on täpsustamisel. Korraldajad jälgivad ilmateadet ja teevad valiku laupäeva või pühapäeva kasuks vastavalt parimatele ilmastikutingimustele vaatluste jaoks,» selgitas Riho Kinks.

Täpsemat informatsiooni juhendajatega linnuvaatlustele registreerimiseks ning linnuvaatluste ankeetide kohta saab vaadata ornitoloogiaühingu kodulehelt.

Nähtud liigid ja lindude ligikaudse arvu palub Eesti Ornitoloogiaühing kirja panna ning edastada andmed kiirkokkuvõtete tegemiseks juba 4. oktoobril hiljemalt kella 15ks.

Rahvusvahelisi linnuvaatluspäevi korraldab ülemaailmne linnukaitseühendus BirdLife International ning Eestis koordineerib tegevust Eesti Ornitoloogiaühing. Linnuvaatluspäevadega soovitakse pöörata tähelepanu lindude sügisrändele ja ümbritsevale linnurikkusele.

Vaata kaardilt, millistes kohtades saab linnuvaatlustes osaleda kogenud linnuvaatlejate juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles