Kuidas aru saada, et kassi vaevab stress?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass. Foto on illustreeriv.
Kass. Foto on illustreeriv. Foto: AP / Scanpix.

Loomade stress vajab sama palju tähelepanu nagu inimeste puhulgi, seega tuleb oma lemmikut pidevalt jälgida, et vältida pöördumatuid kahjusid.

Stress ja ärevus mõjutab kassi samamoodi nagu inimestki, vahendab portaal petMD. Stressis kass püüab end pidevalt peita ja teistest isoleerida.

Urineerimine väljaspool liivakasti

Kassid, kes oma vajadused rahuldavad väljaspool liivakasti, püüavad inimestele midagi öelda. Sellisel juhul peaks minema loomaarstile, et otsida põhjus, miks kass võiks nii teha.

Kõhulahtisus ja teised seedehäired

Kassi seedeprobleeme ei tohiks kindlasti tähelepanuta jätta, vaid esimesel võimalusel rääkida arstiga ja otsida põhjuseid.

Pidev pesemine

Kassid armastavad väga puhtust, aga puhtusearmastamisel ja pideval lakkumisel on vahe. Kui loom end pidevalt peseb ja lakub ja selle tagajärjel lausa karvutuks muutub, tuleb minna arstile.

Pidev kratsimine

Nagu kompulsiivne lakkumine, on teine äärmus pidev kratsimine. See viitab enamasti kas psühholoogilisele probleemile või tervisemurele.

Isoleerumine

Kassid naudivad tihtilugu üksindust, aga kui loom ei ole enam aktiivne ja peidab end selle asemel, on põhjust muretsemiseks, eriti kui loom ei taha suhelda oma pereliikmetega.

Pidev kräunumine

Kassid on küll jutukad, aga kui rahustav mäu muutub paaniliseks kräunumiseks, tuleks minna arstile, kes ilmselt oskab kassi mure lahti kodeerida.

Isu vähenemine

Kui loom kaotab järsku huvi toidu vastu, peab pöörduma arstile, sest täie tervise juures kassid üldiselt ei pea lugu dieetidest.

Pidev magamine

Kassid magavad küll 20 tundi päevas, aga see ei tähenda, et ta peaks seda tegema. Kassi uneaeg võiks ennekõike olla seotud inimese tegevusega. Kui loom magab rohkem kui vaja, tuleb pöörduda arsti vastuvõtule.

Agressiivsus

Agressiivne käitumine inimese ja teiste loomade suhtes on märk, et loom on haige või stressis. Probleemiga tuleb tegeleda kohe, muidu läheb see ülekäte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles