Kaheksandas Euroopa riigis keelustati loomatsirkused

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eurogroup4Animals

Holland on nüüd kaheksas Euroopa riik, kus keelustati metsloomade tsirkuses kasutamine.

Hollandi põllumajandusminister teatas vastava seaduse jõustumisel, et loomade tervis on olulisem kui ajast ja arust pärit traditsioonide säilitamine.

Metsloomade kasutamine tsirkuses on lisaks Hollandile varem keelustatud Austrias, Belgias, Horvaatias, Kreekas, Maltas, Sloveenias ja Bulgaarias.

Erinevates Euroopa Liidu riikides läbi viidud avaliku arvamuse küsitlused on viidanud avalikkuse soovile lõpetada tsirkustes metsloomade kasutamine. Näiteks 2015. aasta juunis soovis 98% Šotimaa kodanikest keelustada metsloomade kasutamise rändtsirkustes.

«Tsirkuste teemaline debatt on käimas kõigis Euroopa Liidu riikides,»  märkas loomade eestkoste organisatsioon MTÜ Loomus pressiesindaja Annika Lepp. Ta lisas, et väga paljud riigid on kehtestanud osalisi keelde ehk keelustanud teatud loomaliikide kasutamise.

Ka Eestis on oodata tsirkustes loomade kasutamise osas seadusandlusesse muudatusi.

«Käesoleva aasta märtsis saatis maaeluministeerium kooskõlastusringile eelnõu, millega plaanib keelustada Eestis teatud liikide, nagu suurte kaslaste, karude, ahvide ja elevantide, kasutamise tsirkuses,» märkis Annika Lepp.

«Loomus leiab, et loomade kasutamine meelelahutuses, sealhulgas tsirkuseetendustes ei ole inimese funktsioneerimiseks vajalik ega põhjendatud, mistõttu loomade kasutamine tsirkustes tuleks keelustada,» selgitas Lepp.

Loomade eestkoste organisatsioon MTÜ Loomus on algatanud vabaühenduste ja ettevõtete manifesti, mis toetab loomatsirkuste keelustamist Eestis. Sellele manifestile on tänaseks alla kirjutanud 65 organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles