Teadlased: koprad kasutavad saba kehasoojuse reguleerimiseks

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobras. Foto on illustratiivne.
Kobras. Foto on illustratiivne. Foto: Wikipedia.org

Teadlased lükkavad ümber arvamuse, et koprad söövad kala ja kasutavad ujudes saba, et edasi liikuda.

Olgugi et koprad veedavad suure osa ajast vees, ei toitu need loomad tegelikult kalast. Koprad on hoopiski rohusööjad, kelle toidulaualt võib leida paplit, haavakoort ja kaske, kirjutab BBC.

Kobraste hambad teevad silmad ette isegi haidele, sest need on iseterituvad. Looma hambad kasvavad pool sentimeetrit kuus. Ülemised ja alumised hambad hoiavad üksteist teravatena, tehes loomast hirmuäratava närilise.

Teravad hambad võimaldavad jagu saada ka kõige suurematest puudest. Kõige suuremaks langetatud puuks peetakse Norras asuvat haaba, mis oli 20 meetrit pikk ja ligi meetrise diameetriga.

Arvamus nagu koprad kasutaks vee all ujumiseks saba, ei vasta tõele. Tegelikult kasutavad loomad ujumiseks tagajalgade varvaste vahel olevat ujunahka. Koprad kasutavad saba ka kehatemperatuuri reguleerimiseks: nii saab loom vajaduse korral üleliigse soojuse saba kaudu välja juhtida.

Saba on kopral vaja, et liigikaaslastele lähenevast ohust märku anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles