Kassipidajate seas leviv ohtlik trend: küünteta kass

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüsi tuleb lõigata regulaarselt.
Küüsi tuleb lõigata regulaarselt. Foto: Kerttu-Kadi Vanamb

Kassipidajatele pealtnäha mugavana tunduv kassi küünte täielik eemaldamine on õnneks paljudes Eesti loomakliinikutes taunitav teenus.

Kassi küünte eemaldamist on võrreldud amputatsiooniga, mille tõttu ei saa kass end enam ohtude eest kaitsta. Lisaks tekivad loomal emotsionaalsed ja füüsilised probleemid, kirjutab The Dodo. 

Suurbritannia loomaarsti Aubrey Lavizzo sõnul on ligi 80 protsendil kassidest tekkinud komplikatsioonid. Vähe sellest, et protseduur ise on loomale piinarikas, tekivad paljudel loomadel hiljem käitumisprobleemid.

Loomaarstide sõnul kasvavad täiesti eemaldamata küüned tagasi ning enamasti käpapadja sisse, mis tekitab loomale väga suurt valu. Küünteta kassidel on raske liivakastis käia, sest graanulid ja liiv tekitab tundlike patjadele valu. Kass hakkab otsima oma vajaduste rahuldamiseks muid paiku, mis peremehele ilmselt ei pruugi meeldida.

Täielik küünte eemaldamine on taunitav, sest kass vajab küüsi peamiselt tasakaalu hoimiseks. Küüntega kaitseb kass end kiskjate eest ning võivad sattuda teiste kasside rünnaku alla. 

Loomaarstid soovitavad tungivalt kasside küüsi korrapäraselt lõigata ja kui endal oskused puuduvad, veterinaari poole pöörduda.

Kasside küüntetuks tegemine on illegaalne enamikes Euroopa liidu riikides, Jaapanis, Brasiilias, Austraalias, Sloveenias. Lubatud on see veel Ameerika Ühendriikides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles